Perkembangan Bisnes Online Di Sabah

Bisnes Online

bisnes online

Sekitar tahun 2011,bersama insan-insan yang meminati ilmu bisnes online.Boleh dikatakan waktu ni masih sangat kurang kita boleh lihat usahawan-usahawan internet di Sabah (mungkin juga banyak di luar sana tapi bergerak solo) ataupun mungkin saya kurang melihat?
.
Mempelajari ilmu bisnes online pada ketika itu mungkin sedikit mencabar berbanding rakan-rakan kita yang berada di Semenanjung Malaysia,kita mungkin tidak akan terjumpa dengan seorang Mentor IM yang boleh mengajar kita secara “face to face”,walaupun pada waktu itu, otai Irfan Khairi bersama pernah beberapa kali datang ke Sabah untuk memberi peluang membuka minda usahawan-usahawan di Sabah mengenai Internet Marketing.
.
Pada ketika itu,hanya ebook-ebook,video ataupun buku yang berkaitan bisnes online sahaja menjadi rujukan.Kalau tidak berasa malu,saya akan cuba pm beberapa sifu di sana untuk bertanya,itupun kalau kena layan la hehehe…Ya..Saya tahu tidak semua orang mampu belajar dengan hanya berbekalkan ebook mahupun video,tidak kira seberapa banyak ilmu panduan yang kita beli dari sifu-sifu,mesti ada banyak perkara yang kita tidak faham.Paling penting sekali,Jangan Sama Sekali Salahkan Sifu walaupun kita sudah beli panduan mereka dan masih tidak faham.Telan & Hadam sahaja…Mungkin hari ini kita tidak faham,beberapa lama selepas itu kita akan faham dengan ilmu yang disampaikan.Mendapatkan ilmu memang perlukan kesabaran kan šŸ™‚
.
Hampir genap 5 tahun dari hari itu,bagaimana keadaan penerimaan bisnes online di Sabah? Ya saya lihat sendiri banyak perubahan,orang ramai mula nampak kekuatan bisnes online,anak-anak muda mula mencari peluang dalam bisnes online,faktor ekonomi pada masa kini mungkin menyedarkan kita tidak boleh duduk diam tunggu peluang kerja datang kepada kita.Lambakan kuaran E & S juga menyebabkan saingan untuk mendapatkan peluang kerja yang lebih baik terutamanya dalam sektor awam.Salah satu penyelesaiannya? Bisnes Online.
.
Namun,perkara yang sama 5 tahun lepas masih berlaku,sifu-sifu bisnes online yang berada di Sabah sendiri mungkin MASIH BERSEMBUNYI, mentor-mentor bisnes online di Sabah boleh dikatakan masih kurang.Usahawan-usahawan offline yang ingin “mengonlinekan” bisnes mereka masih blurrr dimana tempat yang mereka boleh berikan wang mereka dan jumpa secara “face to face” untuk mendapatkan servis-servis bisnes online ini di Sabah.
.
Saya pernah terjumpa “secara online” beberapa usahawan internet yang boleh dikatakan hebat & berasal dari Sabah dan berada di Sabah. Tetapi mungkin kebanyakkan mereka bergerak sendiri dan untuk membuat servis bisnes online secara besar-besaran tidak mampu dan perlukan team..Atau saya terlepas pandang? Ada juga banyak yang pandai buat website dan sistem online,tetapi realitinya itu bukan menentukan ianya seorang Usahawan Internet..
.
Apa yang pasti,untuk anak-anak muda Sabahan yang meminati bisnes online,teruskan usaha..Peluang masih sangat luas lagi..Sedut seberapa banyak ilmu internet marketing.Bergerak dalam komuniti jika boleh.
.
Kalau boleh,ada rezeki,terbang ke semenanjung dan berjumpa dengan sifu-sifu Internet Marketing di sana (saya pun belum pernah terbang ke sana untuk berjumpa dengan sifu-sifu IM di sana)..hehe..
.
Jangan terus buka kedai atau office,kuatkan networking dengan usahawan-usahawan yang lain.Kuatkan bisnes dan branding terlebih dahulu.(Sehingga sekarang Khaiz Group masih belum mempunyai office,kami lebih santai bergerak secara online & SOHO,insyallah masanya akan tiba tidak lama lagi).
.
Untuk saya? Ya,saya sedang bangunkan empayar Internet Marketing yang saya belajar lebih 5 tahun melalui team saya, Khaiz Group.Khaiz Group saya bangunkan diserap dengan elemen-elemen Kuadran B yang lahir dari jiwa saya sendiri menjadikan ianya lebih kuat,tabah & tidak sama sekali berputus asa.Produk-produk keluaran Khaiz Group seperti Sabahan Dot My dan adik-beradiknya seperti artissabah.com serta beberapa lagi platform lain yang akan muncul pasti memberi banyak keuntungan dan kebaikkan kepada komuniti Sabahan serta perkembangan bisnes online di Sabah! Doakan kejayaan kami.
.
.
Khairilizwan Jamros
Internet Marketing Sabah,Malaysia

?#?sabah? ?#?bisnesonline? ?#?sabahan? ?#?internetmarketing? ?#?im? ?#?khaiz??

Bisnes Online

Nak BERJAYA? Cari MENTOR Anda!

Mentor

mentor
Fiq Mentor 2 memang mempunyai suara yang merdu dan sedap,tetapi bukan MENTOR itu yang kita cari di sini..

MENTOR yang anda perlu cari di sini ialah mentor yang akan membawa anda ke arah kejayaan dalam bisnes anda.Bukan dengan bisnes offline sahaja,tetapi dalam bisnes internet juga anda perlu mencari MENTOR anda sendiri..

JANGAN TUNGGU SEHINGGA MENTOR YANG CARI ANDA..
:: Jika kita dahagakan ilmu,kita yang perlu berusaha untuk mendapatkannya.Jangan kita tunggu mengharapkan Mentor yang cari anda..Mereka banyak kerja lain,dan mereka hanya akan nampak kesungguhan anda jika anda mencari mereka di mana sahaja mereka berada.

Ya! Mungkin saja anda boleh belajar tanpa mentor,saya pun sendiri mempunyai kesukaran untuk mencari mentor dan belajar depan-depan dalam bisnes online kerana masih kurang tempat yang kita boleh menuntut ilmu internet marketing ini di Sabah,mahu ataupun tidak,saya TERPAKSA “melantik” diri saya sendiri untuk menjadi “mentor sementara”,walaupun sebenarnya belum layak lagi..

Dan macam biasalah,tanpa MENTOR,laluan 1km kalau tanpa MENTOR boleh jadi 300km..tu belum lagi,kalau enjin rosak..silap-silap boleh “berhenti” di tepi jalan.

Jadi ingin berjaya lebih cepat? cari MENTOR anda!

#khairilizwan #khaiz #mentor #internetmarketing #im #bisnesonline

Mentor

5 Ciri-Ciri Peniaga Online Facebook Yang Menipu (Scammer) #1

Peniaga Online Facebook

Peniaga Online Facebook

Sebagai seorang pembeli yang bijak,anda harus tahu membezakan peniaga online facebook yang betul-betul serius menjual di facebook ataupun hanya untukĀ “mencuri” duit anda sahaja.

Apa yang saya dapat lihat sendiri,masih banyak pembeli-pembeli di luar sana yang tertipu ketika membeli secara online terutamanya melalui facebook. Adakah kerana mereka tidak memahami ataupun tidak mengetahui ciri-ciri peniaga online facebook yang palsu dan hanya ingin menipu wang mereka? Ya mungkin juga…

scammer

Dalam artikelĀ Ciri-Ciri Peniaga Online Facebook Yang Menipu (Scammer) #1 ini,saya akan fokus kepada 5Ā ciri-ciri penting peniaga online facebook yang menipu terlebih dahulu dan akan tambahkan lagi pada artikel yang akan datang.

Sebelum anda membuat pembelian dari seseorang penjual di facebook,pastikan anda memeriksa terlebih dahulu akaun facebook si “penjual” tersebut.Ini bagi memastikan anda tidak menjadi salah seorang mangsa penipuan ini.

DSCN9044

1. Facebook ProfileĀ Penjual Meragukan?

facebook-blank-profile-screenshot

Periksa keseluruhan facebook si penjual,mungkin anda rasa ini hanya membuang masa anda,tetapi jika anda tidak ingin menjadi salah seorang mangsa penipuan,anda harus memeriksa keseluruhan facebook si penjual tersebut termasuk komen,post dan lain-lain.

Jika anda rasa “pelik” semacam mungkin anda harus fikir dua kali samada terus ingin membeli dari peniaga tersebut atau cari peniaga-peniaga online di luar sana yang mungkin lebih boleh dipercayai.

 

2. Facebook Profile Baru Dibuat.

facebook-new-account-registration

Salah satu ciri-ciri peniaga online yang cuba menipu ialah facebook profile mereka baru sahaja dibuat dan jumlah rakan-rakan facebook mereka hanya sedikit. Mungkin anda boleh katakan,terdapat juga peniaga online yang “benar” tetapi baru sahaja buat akaun facebook..YaĀ sudah tentu anda,tetapi yang ingin menipu pun banyak juga,anda ingin tanggung risiko?

Daripada anda membeli dengan peniaga online facebook yang baru sahaja cipta akaun facebooknya 1 – 2 bulan lepas,tentu lebih baik anda membeli dari peniaga-peniaga online yang lebih diyakini dan mempunyai testimoni pelanggan sebaiknya.

 

3. Mempunyai Rakan Facebook Sedikit.

facebook-friends2

Seorang peniaga online yang menggunakan facebook profileĀ untuk menjual,tentu sekali akan berusaha memperbanyakkan rakan-rakan facebook mereka semaksimum yang mungkin.

Tetapi jika anda jumpa akaun peniaga yang hanya mempunyai 200 ke bawah,100 ke bawah,50 orang ke bawah….Hati-hati & Fikir Masak-masak. šŸ˜€

 

4. Menggunakan Gambar Facebook Profile Yang Meragukan.

profile-default

Peniaga online yang memangĀ “berniat” untuk menipu,tentu sekali tidak akan menggunakanĀ gambar sebenar mereka untuk diletakkan ke dalam akaun facebook mereka.

Kebiasaannya mereka akan “mencuri” mana-mana gambar profile mangsa lain dan letakkan ke dalam facebook palsu mereka.Ada juga mereka yang akan mencuri gambar-gambar gadis yang comel,kiut,cantik di facebook profile mereka supaya lebih mudah menjerat lelaki-lelaki untuk membeli..Rasanya jual ubat kuat untuk lelaki confirm banyak yang membeli…haha…

Terdapat juga mereka menggunakan gambar-gambar lain,seperti gambar pemandangan,gambar produk,gambar kereta…Walaupun saya pasti bukan semua yang menggunakan gambar seperti ini peniaga online yang menipu,anda harus gabungkan dengan ciri-ciri yang saya berikan sebelum ini.Terpulang kepada anda….

 

5. Menawarkan Sesuatu Produk Dengan Harga Yang “Tidak Logik” Di Facebook.

price

Sebagai seorang pembeli yang bijak,anda harus meneliti kesemua sudut termasuk harga yang ditawarkan penjual kepada anda. Jangan kerana harga yang ditawarkan adalah sangat murah sehingga tidak masuk akal,anda terperangkap di dalam permainan ini…

Seorang peniaga online yang cuba menipu,mungkin sahaja akan meletakkan harga yang sangat murah sehingga tidak masuk akal.Ini bagi memudahkan lagi mereka menarik perhatian para pembeli “tertipah-tertipu” untuk terus membeli tanpa memikir panjang.

Contohnya,jika saya menjual sebuah iPhone 6 32GB ORIGINAL(BARU) TERHAD 5 Buah Sahaja SIAPA CEPAT DIA DAPAT dengan harga RM550…Adakah anda tertarik untuk membeli? Jika YA!Ā Anda mempunyai risiko untuk ditipu…hahah… šŸ˜€

 

Baiklah,ini sahaja tips panduan yang saya berikan untuk anda kali ini,insyallah pada artikel yang akan datang,saya akan tambah lagi beberapaĀ Ciri-Ciri Peniaga Online Facebook Yang Menipu dan juga beberapa lagi teknik penipuan yang lain.

Jika anda rasa artikel ini berguna untuk anda,mohon komen “Terima Kasih” di ruangan komen šŸ™‚

Peniaga Online Facebook

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.