Cerita Aku

TERBONGKAR!! Kisah “Sulit” Aku & Dunia Komputer

Khairilizwan

– Sejak dibangku sekolah lagi,saya ada keminatan yang “luar biasa” terhadap komputer.

– Dari kecil lagi,saya TERPAKSA belajar sendiri cara untuk membaiki komputer (sebab saya juga yang selalu rosakkan komputer tersebut” waktu tu repair guna disket lagi (Windows 98/Window Me).

– Kejayaan pertama saya apabila saya dapat repair sistem Windows 98/Windows ME yang bermasalah melalui disket (lebih kurang scandisk) tanpa diajar hasil explore2 bahagian Control Panel.

– Mula join MIRC sewaktu berumur 12 tahun,waktu tu ASL PLS pun x tau apa maksud.

– Game pertama yang saya minat ialah StarCraft (guna cheat untuk menang) dan juga pinball.

– Saya mula selongkar segala sistem yang ada pada Windows ME (pada asalnya Windows 98),termasuklah Window Movie Maker (untuk edit video).

– Sewaktu Tingkatan 3,lebih kurang bulan oktober,komputer kesayangan saya rosak (power supply rosak) dan hampir setahun lebih saya tidak mempunyai komputer dan kadang kala terpaksa ke Cyber Cafe.

– Untuk mengetahui info-info terbaru mengenai teknologi komputer saya suka membaca Majalah PC.

– Virus pertama yang mula2 berjinak dengan saya dan kawan bergaduh ialah virus Brontok,virus yang sangat popular sekitar tahun 2005 – 2007.Virus yang memberi mesej kesenjangan sosial.

– Saya mula merepair komputer rakan-rakan sekitar perumahan tempat saya tinggal secara PERCUMA (belum pandai buat bisnes lagi).

– Dengan alasan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia),saya dapat alasan mendapatkan sebuah komputer baru.Dan waktu tu rasanya Windows XP baru keluar,dan saya agak bingung sedikit.DAN bermulalah ilmu2 “Autodeduct” saya terhadap komputer.

– Dari software kepada hardware,saya mula belajar membaiki komputer tanpa sebarang tunjukajar dari seorang pun sifu,rahsianya ialah RAJIN MEMBACA!

– Sewaktu rakan-rakan sebaya saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku pelajaran..Saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku komputer dan skru driver.

– Ilmu2 komputer yang saya sedut tidak boleh dikawal,dari software ke hardware,dari hardware ke software,dari Motherboard hingga ke RAM.Semua saya pelajari tanpa kehadiran seorang sifu,rahsianya RAJIN MEMBACA!

– Saya mula belajar graphic design (photoshop 7 kalau x silap),networking,programming dan banyak lagi.

– Selepas SPM,sambil menunggu panggilan untuk sambung belajar,saya sempat mengikuti kursus komputer LINPEK(Latihan Industri Penyelenggaran Komputer) selama 6 bulan,dan diamanahkan menjadi ketua pelajar LINPEK waktu tu.Waktu tu juga sempat praktikal di kedai komputer Karamunsing & Yayasan Sabah selama 3 – 4 bulan.

– Lepas SPM juga,saya mula belajar ilmu hacking,termasuk membuat koleksi kumpul virus-virus (sehingga ke hari ini saya masih simpan)..Pernah dulu hampir lebih 300+ virus ***** merebak seluruh indonesia & Malaysia,boleh remote dari jauh.. (Dan sekarang insaf dah hehe..).Oleh sebab saya tidak sanggup menjadi Blackhat,cuma boleh menjadi Whitehat,Saya mula membuat blog pertama saya Cekap Komputer (http://cekapkomputer.com) pada tahun 2008.

– Belum sempat mendapat tawaran sambung belajar,saya dipanggil untuk temuduga bahagian IT,dan berjaya mendapat tawaran berkerja dalam Gov seumur 18 tahun (tanpa sebarang kabel) pada tahun 2008.

– Mula bergiat aktif dengan forum antaranya [email protected] & Cari Gold. (Berkenalan dengan seorang rakan ApoNie,pembuat perisian GVR – GeeKz Virus Remover) sekarang dia kerja kat Cyber Security Malaysia dah tu.

– Seterusnya saya mula berjinak-jinak dengan sistem Linux termasuk server dan sempat bersama-sama dengan otai2 linux dan programmer membentuk Kota Kinabalu Linux User Group yang kemudiannya bertukar ke nama Sabah Open Source Group (SOSG).

– Tahun 2008 juga sebenarnya bermula penglibatan awal saya dalam perniagaan internet,dan masih lagi tertumpu cara menjana pendapatan melalui iklan di blog.

* Sekarang saya pengguna tegar 3 sistem ini iaitu Linux,OSX & Windows.
* Terima kasih kerana sudi membaca sehingga habis…hehe….
* Gambar yang dipaparkan ialah sebuah laptop Asus XV6 yang telah dibongkar habis.

Sekian,itu sahaja laporan ringkas dari saya Khairilizwan Jamros.

Khairilizwan
Owner Cekap Komputer
Khaiz Network

#headlinebiargempak #cekapkomputer2008 #khaiznetwork #khairilizwan

Khairilizwan

Previous ArticleNext Article
Nama sebenar penulis ialah Khairil Izwan bin Jamros @ Khairilizwan. Penulis dilahirkan pada 1/2/1989 di Kudat,Sabah dan kini menetap di Kota Kinabalu,Sabah. Penulis mula aktif dalam dunia internet sejak tahun 2006 lagi dan mula menulis blog pertamanya pada tahun 2008 lagi iaitu blog cekapkomputer.com. Pada tahun yang sama,penulis juga mula menceburkan diri dalam perniagaan internet melalui pengiklanan dan juga perkhidmatan pada blog. Sekitar tahun 2011,penulis terus mengembangkan lagi perniagaan internet yang dimilikinya melalui penerbitan ebook,affiliate,dropship, perkhidmatan membina laman web,minisite,kedai online, dan banyak lagi. Kini penulis bergerak lebih aktif lagi bersama pasukan khasnya yang dikenali sebagai "Khaiz Group". Dan salah satu platform keluaran Khaiz Group ialah "Sabahan Dot My".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.

Send this to a friend