Seminar Pemasaran Internet (siri2/2017) @ Kota Kinabalu

Alhamdulillah, setelah kejayaan mengadakan seminar pemasaran internet kali-1 / 2017 pada hujung Feb 2017 yang lepas, kini atas permintaan, kami mengadakan lagi seminar pemasaran internet untuk siri ke-2.

Seminar yang lepas, kami mendapat banyak maklumbalas yang positif terutamanya dari para usahawan-usahawan di luar sana. Walaupun seminar tersebut diadakan di Kota Kinabalu, tetapi terdapat juga peserta yang datang dari Tawau, Keningau & Ranau semata-mata untuk hadir ke seminar tersebut.

Anda boleh lihat artikel penuh mengenai seminar yang lepas melalui :

Seminar Pemasaran Internet Sabah (Feb 2017)

Hye Usahawan Sabah! Pendaftaran Dibuka!
Seminar Pemasaran Internet (Sabah) Siri 2/2017

Apa Yang Anda Pelajari??? :

  • Asas Pemasaran Internet..
  • Teknik “Online”kan Bisnes Anda.
  • Kaedah Santai “Branding” Bisnes Anda.
  • DAN BANYAK LAGI RAHSIA PEMASARAN INTERNET AKAN DIKONGSI…

Tarikh : 01hb April 2017
*Masa : 9am – 330pm*
*Tempat : Bilik Seminar Tekun, Harbor City*

Penceramah :
Khairilizwan Jamros
Usahawan Internet Sabah, Malaysia
Pengasas Khaiz Group & Sabahan Dot My
http://khaiz.com

Yuran : RM89/pax
(Termasuk hidangan ringan)

PERCUMA
Panduan & Tool Online Marketing.

Tempat Terhad!!
Daftar & Info Lanjut :
0146757711 (DZARINA)
(Whatsapp/SMS)

Sila klik :
 http://usahawansabah.com

Khaiz Group : Sebulan Sebelum 2017

Khaiz

khaiz

Tahun 2016 ini merupakan tahun yang menarik untuk Khaiz Group
.
Apabila Sabahan Dot My dilahirkan dengan perancangan spontan sewaktu meeting kali pertama dengan ahli-ahli Khaiz Group baru pada 4 Okt 2015,acuan ramuan khas Sabahan Dot My boleh dikatakan luar dari jangkaan selepas mula dilancarkan pada 1 Januari 2016.
.
Beberapa bahagian komuniti,artis & usahawan pada mulanya bingung dan tidak faham mengenai kewujudan Sabahan Dot My, namun mungkin faktor “unfair advantage” yang ada pada Khaiz Group termasuk krew-krew memudahkan perjalanan kami untuk membentuk Sabahan Dot My. Sabahan Dot My dilahirkan dengan aura “sabahan” tanpa perlu menyentuh perbezaan politik,agama,bangsa,budaya & cara hidup.

Berbaki sebulan lebih sebelum masuk tahun 2017,
Ada satu lagi program yang perlu diselesaikan sebelum krew-krew Khaiz Group @ Sabahan Dot My berehat dan membuat persediaan perancangan-perancangan bagi tahun 2017 nanti.
.
Tahun 2017 nanti,yang juga akan menyaksikan kegawatan ekonomi akan lebih hebat lagi..Saya pasti Khaiz Group @ Sabahan Dot My akan menjadi lebih hebat lagi dengan kemunculan “kapal layar” yang lebih besar kerana kami bermain di “lautan” yang kami cipta sendiri. Beberapa perancangan yang tersusun & sangat berhati-hati akan kami munculkan pada tahun hadapan.
.
Kenapa Khaiz Group @ Sabahan Dot My akan menjadi lebih hebat tahun hadapan dan seterusnya?
– Tahun 2016 ni baru testing bah tu…hehe…
.
.
Semasa kegawatan ekonomi,akan ada bisnes yang jatuh ada bisnes yang akan naik. Tugas kita untuk mengikuti laluan tersebut..
Semoga kita terus sukses dan bertahan untuk mengharungi kegawatan ekonomi ini.
.
Terima kasih kepada semua pihak termasuk artis-artis sabah,komuniti-komuniti,usahawan-usahawan,ibu bapa,rakan-rakan,sifu-sifu,otai & petai yang sentiasa menyokong kehadiran Khaiz Group & Sabahan Dot My.
Seperti yang selalu saya katakan,”Sabahan Dot My tu abang sulung,ada lagi adik beradiknya yang lain…”
.
.
“Support Sabahan, Support Sabahan Dot My”
.
Khairilizwan Jamros
Founder Khaiz Group
@ Sabahan Dot My Read more

Perkembangan Bisnes Online Di Sabah

Bisnes Online

bisnes online

Sekitar tahun 2011,bersama insan-insan yang meminati ilmu bisnes online.Boleh dikatakan waktu ni masih sangat kurang kita boleh lihat usahawan-usahawan internet di Sabah (mungkin juga banyak di luar sana tapi bergerak solo) ataupun mungkin saya kurang melihat?
.
Mempelajari ilmu bisnes online pada ketika itu mungkin sedikit mencabar berbanding rakan-rakan kita yang berada di Semenanjung Malaysia,kita mungkin tidak akan terjumpa dengan seorang Mentor IM yang boleh mengajar kita secara “face to face”,walaupun pada waktu itu, otai Irfan Khairi bersama pernah beberapa kali datang ke Sabah untuk memberi peluang membuka minda usahawan-usahawan di Sabah mengenai Internet Marketing.
.
Pada ketika itu,hanya ebook-ebook,video ataupun buku yang berkaitan bisnes online sahaja menjadi rujukan.Kalau tidak berasa malu,saya akan cuba pm beberapa sifu di sana untuk bertanya,itupun kalau kena layan la hehehe…Ya..Saya tahu tidak semua orang mampu belajar dengan hanya berbekalkan ebook mahupun video,tidak kira seberapa banyak ilmu panduan yang kita beli dari sifu-sifu,mesti ada banyak perkara yang kita tidak faham.Paling penting sekali,Jangan Sama Sekali Salahkan Sifu walaupun kita sudah beli panduan mereka dan masih tidak faham.Telan & Hadam sahaja…Mungkin hari ini kita tidak faham,beberapa lama selepas itu kita akan faham dengan ilmu yang disampaikan.Mendapatkan ilmu memang perlukan kesabaran kan 🙂
.
Hampir genap 5 tahun dari hari itu,bagaimana keadaan penerimaan bisnes online di Sabah? Ya saya lihat sendiri banyak perubahan,orang ramai mula nampak kekuatan bisnes online,anak-anak muda mula mencari peluang dalam bisnes online,faktor ekonomi pada masa kini mungkin menyedarkan kita tidak boleh duduk diam tunggu peluang kerja datang kepada kita.Lambakan kuaran E & S juga menyebabkan saingan untuk mendapatkan peluang kerja yang lebih baik terutamanya dalam sektor awam.Salah satu penyelesaiannya? Bisnes Online.
.
Namun,perkara yang sama 5 tahun lepas masih berlaku,sifu-sifu bisnes online yang berada di Sabah sendiri mungkin MASIH BERSEMBUNYI, mentor-mentor bisnes online di Sabah boleh dikatakan masih kurang.Usahawan-usahawan offline yang ingin “mengonlinekan” bisnes mereka masih blurrr dimana tempat yang mereka boleh berikan wang mereka dan jumpa secara “face to face” untuk mendapatkan servis-servis bisnes online ini di Sabah.
.
Saya pernah terjumpa “secara online” beberapa usahawan internet yang boleh dikatakan hebat & berasal dari Sabah dan berada di Sabah. Tetapi mungkin kebanyakkan mereka bergerak sendiri dan untuk membuat servis bisnes online secara besar-besaran tidak mampu dan perlukan team..Atau saya terlepas pandang? Ada juga banyak yang pandai buat website dan sistem online,tetapi realitinya itu bukan menentukan ianya seorang Usahawan Internet..
.
Apa yang pasti,untuk anak-anak muda Sabahan yang meminati bisnes online,teruskan usaha..Peluang masih sangat luas lagi..Sedut seberapa banyak ilmu internet marketing.Bergerak dalam komuniti jika boleh.
.
Kalau boleh,ada rezeki,terbang ke semenanjung dan berjumpa dengan sifu-sifu Internet Marketing di sana (saya pun belum pernah terbang ke sana untuk berjumpa dengan sifu-sifu IM di sana)..hehe..
.
Jangan terus buka kedai atau office,kuatkan networking dengan usahawan-usahawan yang lain.Kuatkan bisnes dan branding terlebih dahulu.(Sehingga sekarang Khaiz Group masih belum mempunyai office,kami lebih santai bergerak secara online & SOHO,insyallah masanya akan tiba tidak lama lagi).
.
Untuk saya? Ya,saya sedang bangunkan empayar Internet Marketing yang saya belajar lebih 5 tahun melalui team saya, Khaiz Group.Khaiz Group saya bangunkan diserap dengan elemen-elemen Kuadran B yang lahir dari jiwa saya sendiri menjadikan ianya lebih kuat,tabah & tidak sama sekali berputus asa.Produk-produk keluaran Khaiz Group seperti Sabahan Dot My dan adik-beradiknya seperti artissabah.com serta beberapa lagi platform lain yang akan muncul pasti memberi banyak keuntungan dan kebaikkan kepada komuniti Sabahan serta perkembangan bisnes online di Sabah! Doakan kejayaan kami.
.
.
Khairilizwan Jamros
Internet Marketing Sabah,Malaysia

?#?sabah? ?#?bisnesonline? ?#?sabahan? ?#?internetmarketing? ?#?im? ?#?khaiz??

Bisnes Online

Sabahan Dot My @ Utusan Borneo (7/3/2016)

Sabahan

sabahan 20160307013126 (1) 20160307013126 20160307014045 (2) 20160307014045 (1) 20160307014046 (2)

Alhamdulillah, setelah 2 bulan dilancarkan,Sabahan Dot My mendapat sambutan yang menggalakkan daripada komuniti-komuniti,artis-artis sabah termasuk juga usahawan-usahawan Sabahan.

Pihak kami berjaya menemubual beberapa artis Sabah termasuk juga kelab-kelab komuniti dan mereka yang berbakat.Insyallah,akan datang,lebih ramai lagi yang akan kami temubual.

Baiklah ini adalah sedikit soal jawab mengenai Sabahan Dot My :

1. Siapa pengasas Sabahan Dot My
Sabahan Dot My diasaskan oleh saya,Khairil Izwan Bin Jamros @ Khairilizwan melalui projek Khaiz Group.

2. Siapa orang-orang di sebalik Sabahan Dot My
– Orang-orang yang banyak membantu di sebalik Sabahan Dot My ialah krew-krew dari Khaiz Group kerana Sabahan Dot My merupakan salah satu projek platform yang dibangunkan di dalam Khaiz Group itu sendiri.Khaiz Group terbahagi kepada beberapa bahagian antaranya Khaiz Production,Khaiz Photography,Khaiz Designer,Khaiz Web Design dan beberapa lagi bahagian.

3. Ceritakan serba sedikit mengenai Sabahan Dot My dari segi tujuan dibangunkan, peluang kepada komuniti (tanpa mengira bidang) dan faedahnya.
– Sabahan Dot My dibangunkan bertujuan untuk mempromosikan lagi bakat-bakat Sabahan,kelab-kelab komuniti,artis-artis Sabah,usahawan-usahawan terutamanya dalam perniagaan internet dan banyak lagi melalui platform online.Kami mempunyai pengalaman dan kemahiran dalam bidang perniagaan internet sejak tahun 2011 lagi.

4.Bagaimana tercetus idea untuk membangunkan halaman komuniti Sabahan Dot My.
– Idea Sabahan Dot My ini tercetus apabila saya sendiri melihat terutamanya komuniti serta artis-artis Sabah masih kekurangan platform bagi mempromosikan bakat-bakat mereka kepada umum.Tambahan pula,pada masa kini zaman sudah berubah dan kita tidak dapat nafikan bahawa internet merupakan salah satu medium terpenting dan pantas bagi mempromosikan sesuatu komuniti,bakat-bakat termasuk juga album-album artis. Oleh sebab itu,saya sangat berbesar hati untuk membangunkan Sabahan Dot My,kerana kami bukan sahaja membantu mengembangkan komuniti,bakat-bakat Sabahan,artis-artis Sabah dan usahawan-usahawan Sabahan,malah secara tidak langsung kamu menyatupadukan Sabahan melalui satu bumbung iaitu Sabahan Dot My.

5. Bagaimana cara menghubungi Sabahan Dot My
– Sebarang pertanyaan mengenai Sabahan Dot My boleh hubungi kami melalui email [email protected] ataupun layari laman web kami www.sabahan.my.

6.Di mana Sabahan Dot My dalam 5 tahun akan datang?
– Perancangan kami 5 tahun akan datang,Sabahan Dot My akan terus berkembang dan menyatupadukan komuniti Sabahan secara keseluruhan serta melahirkan komuniti yang celik dengan perniagaan internet.

7.Harapan Sabahan Dot My atau pengasasnya terhadap komuniti yang mengunjungi Sabahan Dot My.
– Harapan kami semoga Sabahan Dot My terus mendapat sokongan dari semua pihak terutamanya penduduk Sabah dan semoga selepas ini akan lebih banyak lagi komuniti-komuniti,artis-artis Sabah serta bakat-bakat baru Sabahan ditonjolkan melalui platform Sabahan Dot My ini.

8. Ucapan
– Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak terutamanya krew-krew Khaiz Group yang sanggup bertungkus-lumus bagi sama-sama membangunkan platform Sabahan Dot My ini.Begitu juga kepada semua komuniti-komuniti,artis-artis Sabah,usahawan-usahawan,wartawan yang terus menyokong usaha ingin mengembangkan lagi Sabahan Dot My..”Support Sabahan,Support Sabahan Dot My”.

LINK => https://www.facebook.com/sabahan.my

Sabahan

Page FB Sabahan Dot My Cecah 10 Ribu Likes!

Sabahan


Syukur alhamdulillah,selepas dilancarkan pada 1 Januari 2016,
fan page Sabahan Dot My akhirnya mencecah 10 ribu likes dalam masa 1 bulan 24 hari.

Boleh dikatakan page ini tumbuh dengan cepat dan terima kasih kepada semua yang menyokong usaha kami termasuk artis-artis tempatan Sabah,komuniti-komuniti serta para usahawan.

Kewujudan Sabahan Dot My ini diharapkan menjadi salah satu platform untuk Sabahan mempromosikan karya-karya mereka terutamanya.

Mungkin ada beberapa soalan yang bermain di fikiran para pengunjung web sabahan.my serta page fb Sabahan Dot My ini.Antaranya :

Siapa orang-orang di sebalik Sabahan Dot My?
– Orang-orang yang banyak membantu di sebalik Sabahan Dot My ialah krew-krew dari Khaiz Group kerana Sabahan Dot My merupakan salah satu projek platform yang dibangunkan di dalam Khaiz Group itu sendiri.Khaiz Group terbahagi kepada beberapa bahagian antaranya Khaiz Production,Khaiz Photography,Khaiz Designer,Khaiz Web Design dan beberapa lagi bahagian.

Ceritakan serba sedikit mengenai Sabahan Dot My dari segi tujuan dibangunkan, peluang kepada komuniti (tanpa mengira bidang) dan faedahnya.
– Sabahan Dot My dibangunkan bertujuan untuk mempromosikan lagi bakat-bakat Sabahan,kelab-kelab komuniti,artis-artis Sabah,usahawan-usahawan terutamanya dalam perniagaan internet dan banyak lagi melalui platform online.Kami mempunyai pengalaman dan kemahiran dalam bidang perniagaan internet sejak tahun 2011 lagi.

Bagaimana tercetus idea untuk membangunkan halaman komuniti Sabahan Dot My.
– Idea Sabahan Dot My ini tercetus apabila saya sendiri melihat terutamanya komuniti serta artis-artis Sabah masih kekurangan platform bagi mempromosikan bakat-bakat mereka kepada umum.Tambahan pula,pada masa kini zaman sudah berubah dan kita tidak dapat nafikan bahawa internet merupakan salah satu medium terpenting dan pantas bagi mempromosikan sesuatu komuniti,bakat-bakat termasuk juga album-album artis. Oleh sebab itu,saya sangat berbesar hati untuk membangunkan Sabahan Dot My,kerana kami bukan sahaja membantu mengembangkan komuniti,bakat-bakat Sabahan,artis-artis Sabah dan usahawan-usahawan Sabahan,malah secara tidak langsung kamu menyatupadukan Sabahan melalui satu bumbung iaitu Sabahan Dot My.

Baiklah itulah sedikit sebanyak info yang saya boleh kongsikan kepada anda semua.
Saya akan update dari semasa ke semasa perkembangan Sabahan Dot My 🙂

Sabahan

Mengurus Masa Seorang Usahawan Dengan Jadual

jadual2015khai copy

Seorang rakan niaga saya bertanya kepada saya,bagaimana saya mampu menguruskan masa saya sedangkan saya seorang “SYMP” dan juga mengurus Biz saya…

Jawapannya,mahu tidak mahu,saya “terpaksa” membuat JADUAL untuk setiap kehidupan saya…Jadual ini walapun tidak membantu 100% sebab kadangkala ada masanya “lupa” diikuti,namun ianya sudah cukup untuk melatih diri saya untuk lebih konsisten & berdisiplin untuk mencapai VISI & MISI yang telah ditanamkan dengan diri.

JADUAL ini juga,membantu otak saya untuk bekerja dengan lebih teratur dan jika berada dalam keadaan “blurrrrr”.

:: Nak Tips Untuk Buat Jadual Kehidupan Anda? ::
– Buatlah jadual yang santai dan tidak membebankan diri anda.
– Utamakan yang utama.
– Bahagikan kerja-kerja anda di dalam beberapa kumpulan,adalah lebih baik gunakan kaedah “peta minda”.
– Tanam visi dan misi untuk diri anda di dalam jadual ini (bayangkan anda ambil cangkul,korek lubang di tanah,dan kemudian tanam!).
– Ketahuilah jadual yang anda cipta itu untuk “diri anda”.

* Teringat sewaktu kecil,saya selalu buat jadual seperti ini..siap dengan waktu berus gigi,mandi,waktu keluar bermain,waktu tidur,waktu buat kerja rumah dan kebiasaanya jadual tu cuma akan bertahan selama 2 minggu sahaja…haha 😀

p/s Jika kita masih belum BERJAYA,kita tidak boleh salahkan “MASA” sebagai penyebabnya…Kerana kita semua diberikan 24jam/sehari adil dan sama rata,tiada yang dapat 24jam 01 saat / sehari.

#khaiz #khairilizwan #khairilizwanjamros #khaiznetwork #internetmarketing #symp

Jemputan Sebagai Penceramah ARAMA ICT Ranau 2014

arama-ict-puis

Baru-baru ini,saya bersama Slyvister (naib pengerusi PUIS) telah dijemput untuk menjadi salah seorang penceramah jemputan untuk program ARAMA ICT 2014 yang diadakan di daerah Ranau.

Program yang diadakan di Dewan Masyarakat Ranau ini dirasmikan oleh Y.B.Datuk Siringan Gubat,MENTERI PEMBANGUNAN SUMBER DAN KEMAJUAN TEKNOLOGI MAKLUMAT SABAH.

Slot yang saya bersama Slyvister kendali pula adalah berkaitan dengan asas perniagaan internet.

Antara isi kandungan yang kami berikan ialah pengenalan kepada bisnes internet,usahawan-usahawan internet yang berjaya,cabang-cabang perniagaan internet seperti affiliate,dropship dan banyak lagi.

Semoga bisnes internet ini terus maju di negeri Sabah 🙂

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.