Seminar Pemasaran Internet (siri2/2017) @ Kota Kinabalu

Alhamdulillah, setelah kejayaan mengadakan seminar pemasaran internet kali-1 / 2017 pada hujung Feb 2017 yang lepas, kini atas permintaan, kami mengadakan lagi seminar pemasaran internet untuk siri ke-2.

Seminar yang lepas, kami mendapat banyak maklumbalas yang positif terutamanya dari para usahawan-usahawan di luar sana. Walaupun seminar tersebut diadakan di Kota Kinabalu, tetapi terdapat juga peserta yang datang dari Tawau, Keningau & Ranau semata-mata untuk hadir ke seminar tersebut.

Anda boleh lihat artikel penuh mengenai seminar yang lepas melalui :

Seminar Pemasaran Internet Sabah (Feb 2017)

Hye Usahawan Sabah! Pendaftaran Dibuka!
Seminar Pemasaran Internet (Sabah) Siri 2/2017

Apa Yang Anda Pelajari??? :

  • Asas Pemasaran Internet..
  • Teknik “Online”kan Bisnes Anda.
  • Kaedah Santai “Branding” Bisnes Anda.
  • DAN BANYAK LAGI RAHSIA PEMASARAN INTERNET AKAN DIKONGSI…

Tarikh : 01hb April 2017
*Masa : 9am – 330pm*
*Tempat : Bilik Seminar Tekun, Harbor City*

Penceramah :
Khairilizwan Jamros
Usahawan Internet Sabah, Malaysia
Pengasas Khaiz Group & Sabahan Dot My
http://khaiz.com

Yuran : RM89/pax
(Termasuk hidangan ringan)

PERCUMA
Panduan & Tool Online Marketing.

Tempat Terhad!!
Daftar & Info Lanjut :
0146757711 (DZARINA)
(Whatsapp/SMS)

Sila klik :
 http://usahawansabah.com

(Video) Tutorial Cara Membuat Page Facebook 2017

Baiklah, untuk video tutorial kali ini, saya ingin share video tutorial bagaimana cara untuk membuat page facebook.

Jika anda seorang usahawan, adalah sangat penting untuk anda mempromosikan perniagaan anda melalui page. Anda harus ingin akaun profile facebook yang biasa adalah tidak sesuai untuk mempromosikan bisnes malah polisi syarat yang ditetapkan oleh pihak facebook kemungkinan akan menjejaskan akaun facebook jika anda terus mempromosikan perniagaan anda melalui profile facebook.

facebook

Oleh itu, jika anda serius untuk melakukan perniagaan di laman sosial facebook, pastikan anda belajar untuk membuat page facebook anda sendiri.

Untuk membuat page facebook adalah sangat mudah sekali, dalam artikel kali ini, saya sertakan sekali kepada anda bagaimana cara untuk membuat page facebook bisnes anda melalui video tutorial, selamat mencuba 🙂

 

Seminar Pemasaran Internet Sabah (Feb 2017)

Alhamdulillah, 25 Feb 2017 yang lepas, selesai program Seminar Pemasaran Internet (Siri 1/2017) yang dijalankan oleh Khaiz Group hasil kerjasama bersama Dana Sari.

Seminar ini merupakan salah satu daripada aktiviti yang dirancang bagi meningkatkan lagi kesedaran mengenai pemasaran internet terutamanya kepada usahawan-usahawan di Sabah.

Syukur, walaupun ini merupakan kali pertama untuk tahun 2017 dan juga boleh dikatakan kemunculan saya kembali dalam dunia perniagaan internet ini sejak hampir sekian lama sibuk membangunkan tiang-tiang utama Khaiz Group, boleh dikatakan program seminar pemasaran internet untuk feb 2017 ini sangat berjalan dengan lancar.

Apa yang amat mengagumkan saya, peserta-peserta yang datang bukan sahaja di sekitar Kota Kinabalu tetapi ada juga yang datang dari jauh seperti di Tawau,Ranau dan Keningau serta kebanyakkan daripada mereka langsung tidak mengenali atau mengikuti perkembangan diri saya sebelum ini.

Yang pastinya, mereka semua sangat mendahagakan ilmu pemasaran internet yang sudah tentu pada masa kini ilmu ini sangat penting untuk para usahawan di luar sana. Pada awal program, saya mengambil sedikit masa untuk mengadakan sesi suai kenal kepada mereka semua. Dengan mengetahui sedikit latar belakang mereka, memudahkan lagi untuk saya menyelami sekaligus mengenali mereka dengan lebih dekat.

Mengikut perancangan awal, program sepatutnya bermula jam 9 pagi dan dianggarkan tamat pada jam 1 petang. Namun, oleh kerana peserta-peserta yang hadir sangat bersemangat, program tersebut tamat lebih kurang jam 4.15 petang.

Antara ilmu-ilmu yang dikongsikan sepanjang program tersebut ialah :

  • Asas perniagaan internet (secara terperinci dan santai).
  • Cara mencipta serta meningkatkan “branding” bisnes dan diri anda.
  • Kaedah “online”kan perniagaan anda secara santai.

Ada banyak lagi ilmu-ilmu yang dikongsikan sepanjang program tersebut. Program tersebut berlangsung dengan sangat santai dan peserta-peserta yang hadir juga saling berkongsi pengalaman serta ilmu mereka kepada peserta yang lain. Apa yang lebih penting, mereka juga mendapat rakan-rakan baru di dalam seminar ini.

Alhamdulillah, saya juga mendapat maklum balas yang positif dari peserta-peserta yang hadir selepas tamat seminar tersebut. Kebanyakkan daripada mereka juga bercadang untuk mengikuti bengkel susulan pada masa akan datang.

Bagi sesiapa yang ingin mengikuti perkembangan program dari saya, boleh subscribe percuma :

Pendaftaran SEMINAR USAHAWAN INTERNET (Siri 1/2017)

:: SEMINAR USAHAWAN INTERNET ::
(Anjuran bersama Khaiz Group & Dana Sari)
.
Apa Yang Anda Pelajari :
? Asas Pemasaran Internet.
? Teknik “Online”kan Bisnes Anda.
? Kaedah Santai “Branding” Bisnes Anda.
? Cara Mudah Membina Ayat Pemikat Jualan.

Tarikh : 25 Feb 2017
Masa : 9am – 1pm (4 Jam)
Tempat : Kota Kinabalu, Sabah
(Tempat akan dimaklumkan kemudian)

Penceramah :
Khairilizwan Jamros
Usahawan Internet Sabah, Malaysia
Pengasas Khaiz Group & Sabahan Dot My

Home

Yuran : RM59/orang
(Termasuk hidangan ringan)

BONUS MISTERI!
=> PERCUMA! Panduan & Tool Online Marketing.
.
Tempat Terhad!!
(Tarikh Tutup Pendaftaran : 20 Feb 2017)
Daftar & Info Lanjut :
014 – 675 7711 – Dzarina (Whatsapp/SMS)

Perkembangan Bisnes Online Di Sabah

Bisnes Online

bisnes online

Sekitar tahun 2011,bersama insan-insan yang meminati ilmu bisnes online.Boleh dikatakan waktu ni masih sangat kurang kita boleh lihat usahawan-usahawan internet di Sabah (mungkin juga banyak di luar sana tapi bergerak solo) ataupun mungkin saya kurang melihat?
.
Mempelajari ilmu bisnes online pada ketika itu mungkin sedikit mencabar berbanding rakan-rakan kita yang berada di Semenanjung Malaysia,kita mungkin tidak akan terjumpa dengan seorang Mentor IM yang boleh mengajar kita secara “face to face”,walaupun pada waktu itu, otai Irfan Khairi bersama pernah beberapa kali datang ke Sabah untuk memberi peluang membuka minda usahawan-usahawan di Sabah mengenai Internet Marketing.
.
Pada ketika itu,hanya ebook-ebook,video ataupun buku yang berkaitan bisnes online sahaja menjadi rujukan.Kalau tidak berasa malu,saya akan cuba pm beberapa sifu di sana untuk bertanya,itupun kalau kena layan la hehehe…Ya..Saya tahu tidak semua orang mampu belajar dengan hanya berbekalkan ebook mahupun video,tidak kira seberapa banyak ilmu panduan yang kita beli dari sifu-sifu,mesti ada banyak perkara yang kita tidak faham.Paling penting sekali,Jangan Sama Sekali Salahkan Sifu walaupun kita sudah beli panduan mereka dan masih tidak faham.Telan & Hadam sahaja…Mungkin hari ini kita tidak faham,beberapa lama selepas itu kita akan faham dengan ilmu yang disampaikan.Mendapatkan ilmu memang perlukan kesabaran kan 🙂
.
Hampir genap 5 tahun dari hari itu,bagaimana keadaan penerimaan bisnes online di Sabah? Ya saya lihat sendiri banyak perubahan,orang ramai mula nampak kekuatan bisnes online,anak-anak muda mula mencari peluang dalam bisnes online,faktor ekonomi pada masa kini mungkin menyedarkan kita tidak boleh duduk diam tunggu peluang kerja datang kepada kita.Lambakan kuaran E & S juga menyebabkan saingan untuk mendapatkan peluang kerja yang lebih baik terutamanya dalam sektor awam.Salah satu penyelesaiannya? Bisnes Online.
.
Namun,perkara yang sama 5 tahun lepas masih berlaku,sifu-sifu bisnes online yang berada di Sabah sendiri mungkin MASIH BERSEMBUNYI, mentor-mentor bisnes online di Sabah boleh dikatakan masih kurang.Usahawan-usahawan offline yang ingin “mengonlinekan” bisnes mereka masih blurrr dimana tempat yang mereka boleh berikan wang mereka dan jumpa secara “face to face” untuk mendapatkan servis-servis bisnes online ini di Sabah.
.
Saya pernah terjumpa “secara online” beberapa usahawan internet yang boleh dikatakan hebat & berasal dari Sabah dan berada di Sabah. Tetapi mungkin kebanyakkan mereka bergerak sendiri dan untuk membuat servis bisnes online secara besar-besaran tidak mampu dan perlukan team..Atau saya terlepas pandang? Ada juga banyak yang pandai buat website dan sistem online,tetapi realitinya itu bukan menentukan ianya seorang Usahawan Internet..
.
Apa yang pasti,untuk anak-anak muda Sabahan yang meminati bisnes online,teruskan usaha..Peluang masih sangat luas lagi..Sedut seberapa banyak ilmu internet marketing.Bergerak dalam komuniti jika boleh.
.
Kalau boleh,ada rezeki,terbang ke semenanjung dan berjumpa dengan sifu-sifu Internet Marketing di sana (saya pun belum pernah terbang ke sana untuk berjumpa dengan sifu-sifu IM di sana)..hehe..
.
Jangan terus buka kedai atau office,kuatkan networking dengan usahawan-usahawan yang lain.Kuatkan bisnes dan branding terlebih dahulu.(Sehingga sekarang Khaiz Group masih belum mempunyai office,kami lebih santai bergerak secara online & SOHO,insyallah masanya akan tiba tidak lama lagi).
.
Untuk saya? Ya,saya sedang bangunkan empayar Internet Marketing yang saya belajar lebih 5 tahun melalui team saya, Khaiz Group.Khaiz Group saya bangunkan diserap dengan elemen-elemen Kuadran B yang lahir dari jiwa saya sendiri menjadikan ianya lebih kuat,tabah & tidak sama sekali berputus asa.Produk-produk keluaran Khaiz Group seperti Sabahan Dot My dan adik-beradiknya seperti artissabah.com serta beberapa lagi platform lain yang akan muncul pasti memberi banyak keuntungan dan kebaikkan kepada komuniti Sabahan serta perkembangan bisnes online di Sabah! Doakan kejayaan kami.
.
.
Khairilizwan Jamros
Internet Marketing Sabah,Malaysia

?#?sabah? ?#?bisnesonline? ?#?sabahan? ?#?internetmarketing? ?#?im? ?#?khaiz??

Bisnes Online

Kelebihan Page Facebook Berbanding Profile Facebook

Facebook

:: Kelebihan Page Facebook Berbanding Profile Facebook ::
facebook
 
Sebelum ini ada beberapa rakan usahawan tanya apa kelebihan memiliki page facebook berbanding profile facebook. Bagi dia,profile facebook sudah cukup dan mampu untuk menjual produk-produknya.
 
Tahukah anda,dengan memiliki page facebook untuk bisnes anda,anda mampu mengetahui lingkungan umur serta peratus lelaki/perempuan yang terdapat di dalam page facebook anda.
 
Adakah Ianya Penting? Ya! sudah tentu penting. Salah satu perkara yang sangat penting dalam pemasaran ialah mengenal secara terperinci bakal pembeli anda,adakah produk/servis anda untuk golongan wanita? adakah produk/servis anda sesuai untuk digunakan oleh mereka yang berumur 55-64? Ataupun adakah anda pernah mengkaji siapa bakal pelanggan anda atau terus sahaja “semangat” menjual?
 
Sebab itu,anda harus ketahui lingkungan umur,jantina,status bakal-bakal pelanggan anda. Sekiranya kita mempromosikan produk/servis kita tanpa mengkaji siapa sebenarnya bakal pelanggan kita,kita bukan sahaja akan membuang MASA,tetapi juga KOS PENGIKLANAN di tempat yang tidak sepatutnya.
 
Cadangan saya,”create” page facebook untuk bisnes anda.Jika anda masih selesa menggunakan profile facebook anda untuk menjual,biasakan diri anda dan secara perlahan-lahan halakan pelanggan anda ke page facebook anda. 🙂
 
* Gambar ini adalah dari page saya iaitu Sabahan Dot My..^^
 
Khairilizwan Jamros
Usahawan Internet Sabah,Malaysia

Facebook

Dapatkan Info Trend Pasaran Terus Ke Email Anda!

Baiklah sebelum ini,saya telah menulis artikel bertajuk “Cara Mengkaji Trend Pasaran Melalui Google Trends“. Saya harap anda telah baca artikel tersebut sebelum ini.

Kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara bagaimana anda boleh mendapatkan status terkini trend pasaran yang anda kehendaki terus ke email anda.Dengan itu,anda akan lebih mudah lagi menganalisis trend pasaran produk yang anda kehendaki.

onexox-1

Pertama sekali,apa yang anda perlu lakukan ialah cari trend pasaran yang anda inginkan,sebagai contoh saya pilih trend untuk “Onexox“.

onexox-2

Kemudian,klik simbol “+” yang terdapat pada tepi kanan web Google Trends tersebut.

onexox-3

Anda akan dapat lihat paparan tetingkap seperti di atas dipaparkan.

 

onexox-4

Pilih negara yang anda rasakan sesuai.

 

onexox-5

Anda boleh memilih samada analisis tersebut dihantar secara “mingguan” ataupun “bulanan”.

 

Screen Shot 2015-11-30 at 12.10.59 AM

Kemudian,klik butang “Subscribe“.

Tahniah! Anda telah berjaya membuat langganan analisis trend terus ke email anda!

* Oh ya! pastikan anda menggunakan email gmail k 🙂

 

Cara Mengkaji Trend Pasaran Melalui Google Trends

Google Trends

Sebagai seorang usahawan,tidak kira usahawan internet mahupun offline,anda harus pandai mengkaji trend sesuatu pasaran.Ianya adalah amat penting untuk mengelakkan anda mempromosikan sesuatu produk agak kurang “laku” @ semakin kurang mendapat permintaan.

Anda harus ingat,semakin tinggi permintaan sesuatu produk tersebut,semakin tinggi pembelian yang akan berlaku. Adalah satu kesilapan yang merugikan jika anda bertungkus-lumus mempromosikan sesuatu produk tersebut sedangkan ianya tidak mendapat permintaan dari pelanggan-pelanggan di luar sana.

google trends

Google Trends

1

Google Trends merupakan salah satu laman web dari Google yang membantu anda mengkaji trend pasaran masa kini di internet terutamanya. Seperti yang kita sedia maklum,kebanyakkan pengguna internet di luar sana biasa menggunakan enjin carian Google untuk mencari sesuatu “produk”.

Dengan menggunakan Google Trends ini,anda sedikit sebanyak dapat mengkaji trend produk yang ataupun perkhidmatan yang anda jual malahan anda juga boleh mengkaji trend produk-produk pesaing anda.

Klik link di bawah ini untuk ke web Google Trends :

https://www.google.com/trends

Baiklah saya berikan satu contoh trend pasaran yang pernah popular pada tahun 2013, iaitu “rumpat laut“.

2a

Pada ruangan “search“,masukkan trend produk atau perkhidmatan yang anda inginkan,sebagai contoh saya masukkan “rumpai laut“.

 

2

Anda akan dapat lihat graf trend pasaran produk yang anda inginkan.Sebagai contoh,dalam graf ini,produk rumpai laut sangat mendapat sambutan pada tahun 2013. Saya masih ingat lagi pada waktu itu,ada yang sanggup membeli dengan harga yang tinggi kerana permintaan produk tersebut sangat banyak.

2b

Namun apa yang kita dapat lihat,isu “kolegan” berkenaan rumpai laut yang waktu itu sangat hangat dibincangkan merupakan titik permulaan penurunan graf tersebut.Bermaksud permintaan produk rumpai laut tersebut semakin berkurangan.

 

3

Apa yang menarik mengenai Google Trends ini,anda dapat mengetahui negara dan negeri mana yang mem”popular”kan trend ini.

 

4

Selain itu juga,apa yang lebih menarik,anda akan diberikan “keyword-keyword” yang popular berkaitan Google Trends ini. Tentu sekali ianya amat berguna terutamanya kepada para blogger untuk menggunakan keyword-keyword yang popular untuk sesuatu produk tersebut.

Baiklah,ini sahaja artikel saya mengenai Google Trends untuk kali ini,insyallah pada masa akan datang,saya akan kupas secara lebih terperinci lagi mengenai Google Trends ini.

Namun anda harus ingat,bukan semua produk-produk di Malaysia ini “mungkin” tersenarai di dalam Google Trends ini.Terdapat juga produk-produk yang sangat popular di Malaysia tetapi tidak tersenarai di dalam Google Trends ini.

Ini adalah salah satu cara untuk anda mengkaji pasaran,ada banyak lagi cara.. 🙂

SHARE artikel ini jika anda rasa ianya berguna untuk anda dan rakan-rakan anda 🙂

===================================

Saya ada buat group fb baru untuk perkongsian ilmu Bisnes Online,
Jom join kalau berminat 🙂
https://www.facebook.com/groups/khairilizwan89

Google Trends

10 Perkara Asas Affiliate

Slide14

Dalam artikel sebelum ini,anda telah diberikan penerangan mengenai apa itu affiliate.

Dan di dalam artikel kali ini,saya akan memberikan anda 10 perkara asas mengenai Pemasaran Affiliate.Perkara ini adalah penting sebelum anda “mengasah” lebih lanjut lagi pemasaran Affiliate anda.

Berikut merupakan 10 perkara asas mengenai Affiliate :

Slide15

Memilih Satu Niche

niche-affiliate

  • Apa itu Niche? Hmmm…Senang nak cakap,niche tu dalam bahasa melayunya adalah “Bidang“. Jadi dalam pemasaran Affiliate,anda harus mencari bidang yang anda inginkan.Kuasai satu bidang terlebih dahulu contohnya niche buat duit,niche wanita,niche kesihatan dan lain-lain.

Mencari Produk Affiliate Yang Bermutu Tinggi.

affiliate-product-selection

  • Walaupun terdapat banyak produk-produk yang menawarkan Affiliate,anda harus mencari produk Affiliate yang bermutu tinggi.Ini bagi memudahkan anda mempromosikan produk tersebut serta menjaga nama baik anda sendiri.
  • Bayangkan jika anda mempromosikan produk yang anda sendiri kurang yakin dengan produk tersebut,sudah tentu ianya mampu merosakkan nama anda dan membuatkan pelanggan-pelanggan anda kurang yakin dengan produk affiliate yang anda tawarkan pada masa akan datang.

Bina Website Bagi Setiap Niche

websites

  • Sebaiknya,anda sediakan sekurang-kurangnya satu website untuk setiap niche Affiliate anda. Contohnya jika anda ingin membuat pemasaran Affiliate untuk niche kesihatan,anda boleh membuat satu website atau blog khas untuk niche tersebut.
  • Jika anda tidak pandai membuat website,anda boleh mengupah orang lain ataupun anda boleh mendapatkan panduan untuk belajar cara membina laman web DI SINI.

Bajet Promosi

Stacks of coins with the word BUDGET isolated on white background

  • Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan kaedah percuma untuk mempromosikan pemasaran Affiliate anda.Namun sudah pasti,ianya akan mengambil sedikit masa untuk anda menjana pendapatan melalui kaedah percuma dan memerlukan kerajinan anda.
  • Namun,jika anda ingin menjana pendapatan lebih  cepat melalui Affiliate,anda boleh memperuntukan sedikit bajet anda untuk tujuan promosi.
  • Jika anda mengatur dengan teliti bajet promosi anda,sudah tentu anda dapat mengira kos promosi anda dan juga jumlah keuntungan anda dalam pemasaran Affiliate.

Tarik Pelanggan Ke Website

Customer-Relationship

  • Baiklah setelah anda mempunyai laman web untuk mempromosikan link affiliate anda,apa yang paling penting ialah anda harus menarik seberapa ramai bakal pelanggan anda ke dalam laman web anda.
  • Terdapat beberapa kaedah yang biasa digunakan antaranya mempromosikan laman web anda melalui laman sosial facebook,tingkatkan SEO web anda,mempromosi melalui email marketing.

 

Meletakkan Link Affiliate Di Dalam Setiap Post Blog

linkaff

  • Apa yang paling penting ialah,anda letakkan seberapa banyak link affiliate di dalam setiap post blog anda.Lebih banyak link affiliate yang anda letakkan lebih besar potensi pelanggan untuk klik link affiliate anda. (Tapi jangan pula terlebih letak ya hehe..)

 

Berikan produk percuma untuk mengumpul senarai email

autoresponders

  • Untuk memantapkan lagi kaedah pemasaran Affiliate anda,anda juga boleh gabungkan teknik affiliate ini dengan pemasaran email.
  • Salah satu kaedah pemaran email yang biasa digunakan ialah memberikan produk percuma untuk mengumpul senarai email pelanggan anda.

 

Jadikan diri tempat pertanyaan

Customer Service

  • Menjadikan diri anda ataupun laman web anda tempat rujukan ataupun pertanyaan sudah tentu akan menghasilakn pengikut ataupun pembaca anda sendiri.
  • Semakin mereka melihat anda “pakar” dalam sesuatu niche affiliate anda,semakin berpotensi orang membeli produk dari link affiliate anda.

 

Cuba menghasilkan pendapatan pasif

passive-income

  • Pemasaran Affiliate merupakan salah satu “pendapatan pasif” jika anda benar-benar serius menjana pendapatan melalui Affiliate..

 

Bekerja Mengikut Jadual

meetingking_tasks

  • Sebaiknya,anda bekerja mengikut jadual yang anda rancang sendiri,ini bagi memastikan anda konsisten mempromosikan Affiliate anda.Sudah tentu dengan adanya jadual,anda mampu menyusun atur pelan pemasaran anda dengan lebih baik dan sempurna.

 

Baiklah ini sahaja,sedikit penerangan asas untuk Affiliate.Mungkin artikel kali ini agak “bosan” sedikit,namun,ini merupakan perkara asas yang anda perlu tahu sebelum anda memulakan pemasaran Affiliate anda.

Saya doakan anda menjadi salah seorang yang berjaya dalam bisnes pemasaran Affiliate ini. Amin.

Jik anda mencari Panduan Asas Affiliate,mungkin panduan ini sesuai untuk anda=> KLIK DI SINI.

affv

Apa Itu Affiliate?

Affiliate

Apa Itu Affiliate
affiliate
Soalan ini sering kali ditanya oleh mereka yang berminat dengan bisnes online kepada saya..

  • Apa itu affiliate?
  • Bagaimana cara buat duit melalui affiliate?
  • Bagaimana mempromosikan affiliate?
  • Benarkah Affiliate adalah salah satu bisnes tanpa modal?
  • Dan macam-macam lagi soalan..

Mereka yang bertanya ini pula tergolong dari golongan pelajar,pekerja makan gaji,mereka yang belum mendapat kerja malahan terdapat juga usahawan yang bertanya mengenai affiliate ini..

duitaffiliate

Mungkin saya tidaklah sehebat usahawan-usahawan internet yang lain di luar sana,namun apa yang saya ingin tekankan di sini,Affiliate ini merupakan salah satu bisnes yang jika kita SERIUS untuk melakukan ia,ianya mampu menjana pendapatan sehingga puluhan ribu ringgit.

Baiklah di dalam post saya kali ini,saya hanya akan menyentuh Apa Itu Affiliate? Dan insyallah dari semasa ke semasa,saya akan berikan lagi anda post-post berkaitan Affiliate termasuk cara menjana pendapatan melalui Affiliate.

Slide03

Secara ringkasnya,Affiliate bermaksud anda membantu menjual produk orang lain melalui LINK KHAS yang diberikan kepada anda dan apabila terdapat pelanggan membeli produk tersebut melalui link anda,anda akan mendapat komisyen dari pemilik produk tersebut.

Ini bermaksud,anda menjadi salah seorang daripada agen untuk produk sesuatu tersebut,melalui LINK KHAS yang diberikan kepada anda.

 

Benarkah Affiliate Adalah Bisnes Tanpa Modal?
Ya! Affiliate adalah merupakan Bisnes Tanpa Modal! Anda boleh melakukan Affiliate ini tanpa perlu membayar sebarang yuran pendaftaran kepada owner produk tersebut!

Kebiasaannya syarikat ataupun owner produk mahupun perkhidmatan akan membuka pendaftaran ini secara PERCUMA sahaja! Anda boleh melakukan bisnes affiliate ini walaupun anda kerja dari rumah sahaja!

 

Slide04

Kebiasaannya produk yang dijual adalah :

  • Produk Digital (contohnya : ebook,video tutorial,perisian)
  • Produk Fizikal (contohnya : Al-Quran digital,minyak wangi,patung,DVD dll)
  • Perkhidmatan (contohnya : perkhidmatan membina laman web,servis surat jualan dll)

Slide07

Mungkin anda tertanya-tanya,berapa peratus keuntungan yang diberikan jika kita mempromosikan produk melalui affiliate ini..

Slide08

Semua ini bergantung kepada pemilik produk tersebut,kebiasaannya untuk produk fizikal,ada yang meletakkan peratus keuntungan sebanyak 10 – 30%,berbeza dengan produk digital,kebiasaannya peratus keuntungan adalah lebih tinggi sedikit iaitu 40 – 50% keuntungan setiap jualan yang dilakukan.

Slide09

Slide10

Kebiasaannya,pembayaran komisyen Affiliate akan dibankin terus ke akaun bank anda,sebaiknya anda mempunyai akan bank CIMB ataupun Maybank.Untuk affiliate luar negara pula,dicadangkan anda membuka akaun PayPal bagi membolehkan komisyen anda dibayar.

Slide11

Ini adalah contoh komisyen yang saya dapat ketika mempromosikan salah satu produk digital suatu ketika dahulu.

Contoh LINK AFFILIATE sesuatu produk yang diberikan kepada anda.Anda boleh lihat di hujung affiliate terdapat id “get“,id tersebut merupakan id yang saya letakkan sebagai link affiliate promosi saya.
Slide28

Selain daripada LINK Affiliate,terdapat juga owner produk yang menyediakan banner promosi berserta link affiliate anda bagi memudahkan anda mempromosikan link affiliate anda melalui banner tersebut.

Slide30

 

 

Slide23

Mungkin anda telah sedikit faham mengenai apa itu affiliate.Berikut adalah secara ringkas bagaimana anda boleh menjadi seorang Affiliater.

Slide24

 

Baiklah sampai sini sahaja penerangan ringkas saya mengenai asas apa itu Affiliate,insyallah pada masa akan datang,saya akan cuba terangkan serta memberi tips berkaitan Affiliate kepada anda.

Jika anda benar-benar ingin menjadi seorang Affiliate yang berjaya,anda harus fokus dan saya cadangkan juga kepada anda untuk mempelajari cara untuk membuat pemasaran email.Ianya akan membantu anda untuk mempromosikan LINK Affiliate anda.

Semoga jumpa lagi pada artikel yang akan datang! 🙂

Affiliate

Bank Yang Pelanggan Kerap Gunakan Untuk Membeli Online

Bank

bank

:: Kebanyakkan Pembayaran Pelanggan Menggunakan Maybank/CIMB ::
.
Sebagai seorang usahawan internet,antara perkara penting yang anda tidak boleh terlepas pandang ialah MEMUDAHKAN PELANGGAN anda untuk membeli.
.
Dari pengalaman saya sendiri,kebanyakkan pembeli membuat pembayaran menggunakan Maybank2u dan juga CIMB Clicks.
.
Walaupun ada kaedah “interbank fund transfer” disediakan,tetapi pelanggan lebih gemar jika ada pilihan bank mereka atau mungkin kurang yakin dan faham cara untuk menggunakan fungsi interbank fund transfer ini.
.
Jika anda sendiri tidak mempunyai salah satu dari bank ini terutamanya Maybank2u,tidak hairan,ini boleh menjadi salah satu sebab kenapa pelanggan anda tidak membeli dari anda DAN membeli dari pesaing-pesaing anda.
.
Mudahkan pelanggan anda untuk membeli dari anda..

Bank

Rezeki Panduan Bisnes FB + Kereta Rosak

11800479_980505001994540_4664966302249630260_n

 

Pagi ini (26/7/2015),sekitar pukul 2 pagi,memang pagi yang boleh dikatakan melucukan dan juga mencabar hehe..

Bro Fiq menghubungi saya dan berminat untuk mendapatkan panduan lengkap Mudahnya Bisnes Facebook ini.Oleh kerana stok masih ada lagi beberapa keping dan memang bercadang keluar cari kedai makan (seharian berkurung dalam bilik siapkan projek bisnes online yang lain),jadi saya bercadang untuk berjumpa dia terus,dan dia pun bersemangat untuk mendapatkan DVD panduan tersebut.

Jadi saya berjumpa dia terus ke kediamaanya,syok punya syok bercerita,mula-mula ingatkan nak berikan DVD tersebut sahaja,jadi saya xda la pula offkan lampu kereta.Tanpa sedar,hampir 1 jam lebih juga la bercerita,tiba-tiba waktu nak balik,kereta tak nak hidup la pula…Memang ujian la juga hehe…Nak buat mcmana dah memang salah saya juga tak offkan lampu tersebut.

Alhamdulillah,nasib baik ada sepupu saya yang masih belum tidur jam 2 pagi tu.Dapatlah juga minta tolong dia untuk bawa jumper kereta.Dalam jam 3 pagi lebih gitu,syukur akhirkan kereta tersebut dalam dihidupkan juga.Waktu balik tu,oleh kerana lapar,kami singgahlah kejap kan KFC Sulaman,melantak ayam subuh-subuh…hehe…

DSC_0161
Owh ya…Jika anda ingin mengetahui info lanjut mengenai produk “Panduan Lengkap Mudahnya Bisnes FB” ini,anda boleh layari laman web http://khaiz.com/bisnesfb/ .

p/s Pesanan buat bro Fiq juga,semoga ilmu yang “dibeli” tersebut akan memberi suatu perubahan yang besar dan positif dalam perniagaan yang dia jalankan.amin

Video Panduan Lengkap Mudahnya Bisnes Facebook!

Bisnes Facebook

bisnes facebook

 

Assalamualaikum rakan-rakan usahawan,adakah anda masih buntu untuk mencari panduan lengkap cara untuk berniaga melalui facebook tanpa perlu sebarang modal? Adakah anda masih buntu untuk mempromosikan produk-produk anda melalui fanpage anda?

Rasanya masih belum terlambat lagi untuk saya memperkenalkan satu panduan yang bagi saya cukup lengkap untuk mengajar anda bagaimana menjadi usahawan internet yang berjaya tanpa perlu sebarang modal!

Produk yang saya maksudnya ini ialah VIDEO Panduan Lengkap Mudahnya Bisnes Facebook.

ssmudahnyabisnesfb

 

Video tutorial ini akan mengajar anda pengenalan bisnes dropship melalui facebook sehingga teknik “Close Sale“.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk ini,sila layari link di bawah :

http://khaiz.com/bisnesfb/

Bisnes Facebook

Jemputan Sebagai Penceramah ARAMA ICT Ranau 2014

arama-ict-puis

Baru-baru ini,saya bersama Slyvister (naib pengerusi PUIS) telah dijemput untuk menjadi salah seorang penceramah jemputan untuk program ARAMA ICT 2014 yang diadakan di daerah Ranau.

Program yang diadakan di Dewan Masyarakat Ranau ini dirasmikan oleh Y.B.Datuk Siringan Gubat,MENTERI PEMBANGUNAN SUMBER DAN KEMAJUAN TEKNOLOGI MAKLUMAT SABAH.

Slot yang saya bersama Slyvister kendali pula adalah berkaitan dengan asas perniagaan internet.

Antara isi kandungan yang kami berikan ialah pengenalan kepada bisnes internet,usahawan-usahawan internet yang berjaya,cabang-cabang perniagaan internet seperti affiliate,dropship dan banyak lagi.

Semoga bisnes internet ini terus maju di negeri Sabah 🙂

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.