Belajar Kegagalan Dari Isi Kelapa Tua..

Kelapa

kelapa
Saya masih ingat lagi…Waktu tu saya berumur lingkungan 9 atau 10 tahun.Saya cuba belajar untuk jadi “usahawan” bersama beberapa orang sepupu & rakan sebaya saya (dalam 4 orang kesemuanya) .

Kami merancang untuk buat bisnes dengan mengumpul isi kelapa tua yang dikeringkan dan dihantarkan untuk dijual ke kilang berdekatan sekitar pekan Kudat,Sabah..Kami dapat idea untuk buat bisnes ini setelah salah seorang dari bapa kepada rakan saya buat bisnes ini untuk sara kehidupan mereka (sebenarnya sampai sekarang saya masih kurang pasti kegunaan isi kelapa tua yang dikeringkan tersebut,mungkin untuk dibuat baja? hehe..).

Ada permintaan Ada Pembelian,waktu tu memang saya tahu projek kami ini akan ada penjual sebab sewaktu tu banyak permintaan dari pembeli-pembeli di sekitar kawasan tersebut.Bermulalah “meeting” versi budak-budak termasuk angan-angan keuntungan yang bakal kami dapat,anggaran keuntungan kami mungkin dalam rm150(dibahagikan dengan 4 orang),maksudnya salah seorang daripada kami akan dapat rm37.5 (jumlah ni boleh dikatakan cukup besar waktu tu untuk seorang budak seumur kami).

Seperti yang telah kami rancangkan,sewaktu cuti persekolahan hujung tahun,kami bersiap sedia untuk merealisasikan impian kami.Saya masih ingat lagi,waktu tu saya selalu curi-curi pinjam “parang” milik datuk saya,jadi saya pun pinjam parang beliau yang sangat tajam.Untuk mencari kelapa tua di sekitar kampung kami adalah boleh dikatakan tidak susah,sebab daerah Kudat,Sabah memang terkenal dengan banyak tanaman pokok kelapa.

Walaupun sebenarnya kebanyakkan kami kurang berpengalaman dalam bisnes “usahasama” kami yang pertama ini,salah seorang rakan kami memang “sudah biasa” kerana ini merupakan rutin harian dia menolong bapanya selepas balik dari sekolah.

Pada mulanya,proses bisnes kami berjalan dengan lancar seperti yang kami rancang.. Semangat kami membuak-buak dengan memikirkan keuntungan yang bakal kami perolehi selepas ini. Kami bermula dari pagi mencari kelapa-kelapa tua,dan kumpulkannnya di satu tempat.Sewaktu rehat tengahari pula,kami dihidangkan dengan nasi di dalam bambu + ikan masin + lada & air kelapa segar yang kami panjat sendiri…Nyummm…Nyumm…hehe..

Masuk hari ke-4(rasanya),semangat kami lama-kelamaan semakin perlahan dan juga penat. Ianya tidak mudah seperti yang kami sangkakan..proses hanya tinggal proses…Kami terperangkap di dalam proses bisnes kami! Ya..Mungkin pada ketika itu kami masih muda lagi,kami tiada pengalaman untuk mengira pelbagai lagi kos yang kami tidak sedar pada waktu itu termasuk kos pengangkutan untuk menghantar isi kelapa tua kering tersebut ke kilang berdekatan.

Tambahan pula,rakan yang kami harapkan dan biasa dalam kerja ini,dia cuma dilatih untuk “bekerja”,bukan seorang yang mengurus “marketing”…Termasuklah kami yang lain. Kami pada waktu itu cuma anak-anak kampung yang punyai impian untuk berbisnes tetapi tiada “Mentor” yang mampu mengajar kami.(kecuali Mentor mandi sungai hehe..)

Boleh dikatakan,itu merupakan salah satu KEGAGALAN TERBESAR sewaktu saya MASIH KECIL. Kami tidak berpeluang untuk merasakan keuntungan yang kami impikan,semua kami waktu tu “down” dan seolah-olah kami telah kehilangan sebuah “syarikat” yang dalam proses dibangunkan.

Setelah beberapa minggu,kami mula terima KEGAGALAN tersebut…Ya,mungkin ianya adalah satu proses pembelajaran yang terbaik untuk saya pada waktu itu.. Kami mempunyai semangat,tetapi kami tidak mempunyai mentor..

Tidak lama selepas itu,kami berjalan-jalan di sekitar kampung sambil bawa karung kosong untuk mencari tin aluminium,kami target untuk jual nanti….

Sekali lagi kami GAGAL…Kami tergoda untuk mandi dan terjun di sungai bawah jambatan… hahaha…

Sekian,
Khairilizwan Jamros
Usahawan Internet Sabah,Malaysia
Asal dari Kudat,Sabah

Kelapa

Rezeki Panduan Bisnes FB + Kereta Rosak

11800479_980505001994540_4664966302249630260_n

 

Pagi ini (26/7/2015),sekitar pukul 2 pagi,memang pagi yang boleh dikatakan melucukan dan juga mencabar hehe..

Bro Fiq menghubungi saya dan berminat untuk mendapatkan panduan lengkap Mudahnya Bisnes Facebook ini.Oleh kerana stok masih ada lagi beberapa keping dan memang bercadang keluar cari kedai makan (seharian berkurung dalam bilik siapkan projek bisnes online yang lain),jadi saya bercadang untuk berjumpa dia terus,dan dia pun bersemangat untuk mendapatkan DVD panduan tersebut.

Jadi saya berjumpa dia terus ke kediamaanya,syok punya syok bercerita,mula-mula ingatkan nak berikan DVD tersebut sahaja,jadi saya xda la pula offkan lampu kereta.Tanpa sedar,hampir 1 jam lebih juga la bercerita,tiba-tiba waktu nak balik,kereta tak nak hidup la pula…Memang ujian la juga hehe…Nak buat mcmana dah memang salah saya juga tak offkan lampu tersebut.

Alhamdulillah,nasib baik ada sepupu saya yang masih belum tidur jam 2 pagi tu.Dapatlah juga minta tolong dia untuk bawa jumper kereta.Dalam jam 3 pagi lebih gitu,syukur akhirkan kereta tersebut dalam dihidupkan juga.Waktu balik tu,oleh kerana lapar,kami singgahlah kejap kan KFC Sulaman,melantak ayam subuh-subuh…hehe…

DSC_0161
Owh ya…Jika anda ingin mengetahui info lanjut mengenai produk “Panduan Lengkap Mudahnya Bisnes FB” ini,anda boleh layari laman web http://khaiz.com/bisnesfb/ .

p/s Pesanan buat bro Fiq juga,semoga ilmu yang “dibeli” tersebut akan memberi suatu perubahan yang besar dan positif dalam perniagaan yang dia jalankan.amin

TERBONGKAR!! Kisah “Sulit” Aku & Dunia Komputer

Khairilizwan

– Sejak dibangku sekolah lagi,saya ada keminatan yang “luar biasa” terhadap komputer.

– Dari kecil lagi,saya TERPAKSA belajar sendiri cara untuk membaiki komputer (sebab saya juga yang selalu rosakkan komputer tersebut” waktu tu repair guna disket lagi (Windows 98/Window Me).

– Kejayaan pertama saya apabila saya dapat repair sistem Windows 98/Windows ME yang bermasalah melalui disket (lebih kurang scandisk) tanpa diajar hasil explore2 bahagian Control Panel.

– Mula join MIRC sewaktu berumur 12 tahun,waktu tu ASL PLS pun x tau apa maksud.

– Game pertama yang saya minat ialah StarCraft (guna cheat untuk menang) dan juga pinball.

– Saya mula selongkar segala sistem yang ada pada Windows ME (pada asalnya Windows 98),termasuklah Window Movie Maker (untuk edit video).

– Sewaktu Tingkatan 3,lebih kurang bulan oktober,komputer kesayangan saya rosak (power supply rosak) dan hampir setahun lebih saya tidak mempunyai komputer dan kadang kala terpaksa ke Cyber Cafe.

– Untuk mengetahui info-info terbaru mengenai teknologi komputer saya suka membaca Majalah PC.

– Virus pertama yang mula2 berjinak dengan saya dan kawan bergaduh ialah virus Brontok,virus yang sangat popular sekitar tahun 2005 – 2007.Virus yang memberi mesej kesenjangan sosial.

– Saya mula merepair komputer rakan-rakan sekitar perumahan tempat saya tinggal secara PERCUMA (belum pandai buat bisnes lagi).

– Dengan alasan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia),saya dapat alasan mendapatkan sebuah komputer baru.Dan waktu tu rasanya Windows XP baru keluar,dan saya agak bingung sedikit.DAN bermulalah ilmu2 “Autodeduct” saya terhadap komputer.

– Dari software kepada hardware,saya mula belajar membaiki komputer tanpa sebarang tunjukajar dari seorang pun sifu,rahsianya ialah RAJIN MEMBACA!

– Sewaktu rakan-rakan sebaya saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku pelajaran..Saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku komputer dan skru driver.

– Ilmu2 komputer yang saya sedut tidak boleh dikawal,dari software ke hardware,dari hardware ke software,dari Motherboard hingga ke RAM.Semua saya pelajari tanpa kehadiran seorang sifu,rahsianya RAJIN MEMBACA!

– Saya mula belajar graphic design (photoshop 7 kalau x silap),networking,programming dan banyak lagi.

– Selepas SPM,sambil menunggu panggilan untuk sambung belajar,saya sempat mengikuti kursus komputer LINPEK(Latihan Industri Penyelenggaran Komputer) selama 6 bulan,dan diamanahkan menjadi ketua pelajar LINPEK waktu tu.Waktu tu juga sempat praktikal di kedai komputer Karamunsing & Yayasan Sabah selama 3 – 4 bulan.

– Lepas SPM juga,saya mula belajar ilmu hacking,termasuk membuat koleksi kumpul virus-virus (sehingga ke hari ini saya masih simpan)..Pernah dulu hampir lebih 300+ virus ***** merebak seluruh indonesia & Malaysia,boleh remote dari jauh.. (Dan sekarang insaf dah hehe..).Oleh sebab saya tidak sanggup menjadi Blackhat,cuma boleh menjadi Whitehat,Saya mula membuat blog pertama saya Cekap Komputer (http://cekapkomputer.com) pada tahun 2008.

– Belum sempat mendapat tawaran sambung belajar,saya dipanggil untuk temuduga bahagian IT,dan berjaya mendapat tawaran berkerja dalam Gov seumur 18 tahun (tanpa sebarang kabel) pada tahun 2008.

– Mula bergiat aktif dengan forum antaranya [email protected] & Cari Gold. (Berkenalan dengan seorang rakan ApoNie,pembuat perisian GVR – GeeKz Virus Remover) sekarang dia kerja kat Cyber Security Malaysia dah tu.

– Seterusnya saya mula berjinak-jinak dengan sistem Linux termasuk server dan sempat bersama-sama dengan otai2 linux dan programmer membentuk Kota Kinabalu Linux User Group yang kemudiannya bertukar ke nama Sabah Open Source Group (SOSG).

– Tahun 2008 juga sebenarnya bermula penglibatan awal saya dalam perniagaan internet,dan masih lagi tertumpu cara menjana pendapatan melalui iklan di blog.

* Sekarang saya pengguna tegar 3 sistem ini iaitu Linux,OSX & Windows.
* Terima kasih kerana sudi membaca sehingga habis…hehe….
* Gambar yang dipaparkan ialah sebuah laptop Asus XV6 yang telah dibongkar habis.

Sekian,itu sahaja laporan ringkas dari saya Khairilizwan Jamros.

Khairilizwan
Owner Cekap Komputer
Khaiz Network

#headlinebiargempak #cekapkomputer2008 #khaiznetwork #khairilizwan

Khairilizwan

Bumi Semakin Tua : Tragedi Gempa Bumi Sabah 5/6/2015

Gempa Bumi Sabah

Seperti biasa,pada waktu kejadian Jumaat 5/6/2015 7.17am ,saya sedang bersiap untuk ke tempat kerja.Pagi hari tersebut kelihatan cerah dan baik-baik sahaja.Saya pula rasa bersemangat pada hari tersebut,kerana ada majlis persaraan salah seorang staff kami yang diraikan pada hari tersebut.

Bilik tidur saya pula berada di tingkat atas,ketika hendak turun ke ruang tamu,tiba-tiba saya berasa satu gegaran yang  amat kuat (dalam 10 saat),pada mulanya saya ingatkan saya yang berasa pening maklumkan keadaan kesihatan juga waktu tu tidak berapa sihat.Dalam keadaan kecoh tersebut,saya dapat lihat jiran-jiran pun merasa gegaran yang sama.Hati mula tidak berapa tenang selepas itu..dalam hati berkata ,’Sabah dilanda gempa bumi!‘.

Dalam keadaan yang sedikit risau,saya teruskan ke tempat kerja.Dan di tempat kerja juga heboh dengan perkara ini.Dengan adanya teknologi canggih pada masa kini,kita mendapat lebih banyak info dengan cepat.

 

 

Memang suatu perkara yang sangat menyedihkan buat seluruh rakyat di Sabah terutamanya.Selepas kejadian,kelihatan banyak kerosakan-kerosakan yang berlaku,terutamanya di daerah Ranau yang begitu terkesan akibat gempa bumi 5.9 Skala Richter ini.Dan lebih menyedihkan lagi,dilaporkan terdapat kes kecederaan dan juga kematian akibat gempa bumi ini.

Sehingga hari ini (6/6/2015),jujur saya sendiri masih berasa sedikit trauma dan merasa terdapat sedikit gegaran2 lemah (mungkin juga mainan perasaan?) yang saya pasti seluruh penduduk Sabah sekarang ini masih dalam langkah berjaga-jaga. Seperti masih berlaku gegaran-gegaran lemah walaupun tidak sekuat sebelum ini.Semua ini ketentuan Allah,kita hanya mampu berdoa…Semoga kita dilindungi dari bencana ini.

Mungkin sudah jadi lumrah akhir zaman ini,setiap musibah yang berlaku ini,kita boleh lihat terdapat komen-komen negatif terutamanya di laman sosial facebook.Saya lebih suka mengambil pendirian untuk tidak layan komen-komen tersebut,kerana ada perkara yang lebih penting untuk kita lakukan daripada membiarkan perkara negatif tersebut menyelubungi diri dan kehidupan kita.Saya pasti baik buruk yang kita lakukan di dunia ini kita akan dapat habuannya,jika bukan di dunia di akhirat sudah pasti 🙂

gempa bumi sabah

Masih saya ingat lagi,sewaktu mendaki Gunung Kinabalu pada Febuari 2010.Walaupun banyak cabaran serta kejadian yang tidak dapat diduga,saat yang paling manis ialah melihat matahari terbit ketika berada di puncak Gunung Kinabalu 🙂

Satu kenangan yang saya tidak dapat lupakan,ketika hendak naik ke puncak gunung,tiba2 lampu suluh yang saya bawa rosak dan tidak berfungsi (memandangkan kali pertama naik pada waktu itu,persiapan kurang lengkap).Dalam keadaan gelap sekitar 3 – 4 pagi dan keadaan yang sejuk,dengan hanya berbekalkan cahaya dari skrin phone sony ericsson k800i,saya gagahkan juga diri naik ke puncak seorang diri..sebahagian rakan-rakan lain sudah berada di atas puncak.Terima kasih kepada Malim Gunung yang membantu kebetulan berada di tempat tersebut 🙂

 

11109021_894198433980611_7076170524857643767_n
Terima kasih juga kepada semua mereka yang terlibat dalam misi menyelamat pendaki-pendaki gunung yang terkandas,terutamanya Malim Gunung…Kamu sentiasa terbaik 🙂

robbi

Salam takziah juga kepada keluarga Robbi Sapinggi (1984-2015),salah seorang Wira Malim Gunung Kinabalu yang terkorban disebabkan gempa bumi baru-baru ini…juga kepada beberapa lagi pendaki serta malim gunung yang disahkan meninggal dunia 🙁

11407074_944804028916828_1951408675541247430_n

 

11392885_944804608916770_9107094351165388826_n

 

11237225_944804555583442_2788385113253617394_n

11391383_968844203166169_9159732823835125681_n

 

11392866_1102416949773927_8481738355399935545_nApa yang pasti Gunung Kinabalu sudah tidak sama lagi seperti sebelum ini 🙁

p/s Semoga semua ini menjadi menjadi pengajaran dalam hidup kita.

p/s Dunia semakin tua,kemana kehidupan kita sekarang?

Gempa Bumi Sabah

Dompet Hilang! (1)

Memang betullah..Malang itu tidak berbau,kalau berbau pasti dompet kesayangan saya tidak hilang kan…

Hilangnya dompet pasti sesuatu perkara yang tidak diingini oleh sesiapa pun..Bukan disebabkan jumlah wang yg ada di dalam dompet tersebut tetapi dokumen-dokumen penting yang ada di dalam dompet tu yg sangat penting…

Pada 5/3/2015,perkara ini juga berlaku kepada saya..Dompet saya tercicir entah di mana! Itupun pada mulanya saya ingatkan dompet tersebut mungkin tertinggal di rumah,dan akhirnya apabila dicari,saya sedar dompet tersebut hilang… 🙁

Antara dokumen-dokumen penting yg ada di dalam dompet tersebut termasuk ic,lesen memandu,kad bank dan banyak lagi…Dan memang ianya adalah kecuaian sendiri..

Maka bermula kesibukan mengurus dokumen2 yang penting ini.Pertama sekali,apa yang saya lakukan ialah membuat report polis tentang kehilangan dompet termasuk dokumen2 penting tersebut.Saya pun membuat laporan kehilangan di Balai Polis Alamesra,Kota Kinabalu.

image

image

Kemudian setelah selesai membuat report,barulah saya dapat membuat kad pengenalan dan kali ini saya ke UTC Kota Kinabalu kerana untuk membuat ic hanya mengambil masa 2 jam.Oleh sebab ini merupakan kali pertama saya kehilangan kad pengenalan,saya dikehendaki untuk membayar RM110 denda..Alhamdulillah yang penting urusan ic baru selesai :p

Insyallah selesai urusan kad pengenalan ni kena urus lesen memandu lg,kad bank lagi….huhu…Sabar je la…Dah kecuaian sendiri…

Itu Diriku (Part 1)

Khairilizwan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera rakan-rakan semua.Nama saya Khairilizwan Jamros atau juga dikenali sebagai epiz @ epeacetux (nak tahu kenapa nama saya begitu? tak tahu tu nama panggilan saya di rumah hehe..).

Saya dilahirkan dengan cukup sifat oleh ibu saya di Hospital Kudat pada 1 Febuari 1989 iaitu juga kampung halaman ibu saya.Jadi kiranya asal saya ni Kudat,Sabah lah kan? 😀 Ibu saya berbangsa Rungus dan abah saya pula berbangsa Bajau (Kota Belud).

Mungkin disebabkan kedua-duaan perbezaan bahasa ini,saya pening untuk memilih antara satu bahasa yang mana perlu dipelajari terlebih dahulu,dan sehingga saat ini…Saya masih terus pening untuk memilih hehe…Bagi saya kedua-dua bahasa ini mempunyai keunikkannya tersendiri..Saya umpama insan yang berada di tengah kedua-dua bangsa ini..Bahasa rungus jika dilihat bahasanya lebih kurang juga dengan bahasa Dusun (salah satu kaum yang terbesar di Sabah),jadi boleh dikatakan apa yang dicakapkan oleh orang dusun saya akan faham…Dan bahasa Bajau juga merupakan salah satu bahasa yang terbesar di Sabah…Sungguh unik Sabah!

Mungkin disebabkan saya membesar dan lahir di Kudat,saya lebih biasa berada di kampung ibu saya,tetapi selalunya jika raya pertama kami akan pulang ke kampung halaman kami di Siasai Jaya Kumpang,Kota Belud.

Ketika berumur 10 tahun,kami sekeluarga berhijrah ke Sook,Keningau untuk mencari rezeki dan kami mula menetap di Sook,Keningau sebelum saya berpindah ke Kota Kinabalu pada tahun 2002 (tingkatan 1) dan bersekolah di SMK Bandaraya dan menghabiskan perjuangan terakhir sebagai pelajar sekolah menengah di S.M.Teknik Likas (2005 – 2006).

Kita sambung sesi memperkenalkan diri ini pada masa akan datang…hihihi…

 

Khairilizwan

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.