Berhenti Kerja Kerajaan
Berhenti Kerja Kerajaan

 

Tarikh 13 Dec 2007, saya bersama beberapa rakan dari Sabah lapor diri sebagai penjawat awam di Putrajaya. Waktu tu saya baru berumur 18 tahun, syukur cuma lapor diri tapi penempatan bertugas kena di Sabah juga. Dan selepas 12 tahun, saya berhenti kerja kerajaan.

Sebenarnya tu pertama kali datang ke semenanjung dan pertama kali juga naik kapal terbang. ?? Sampai di KL waktu tu dengan family juga. Sewaktu lapor diri memang “blurr” juga, sebab masa tu memang ramai orang dan saya belum pandai cakap “slang” KL..Sampailah tiba-tiba saya ternampak seseorang yang juga rasanya senior saya waktu di S.M.Teknik Likas dulu.. Cuma waktu tu kurang yakin, takut pelanduk dua serupa.

Berhenti Kerja Kerajaan
Jadi, saya cuba mendekat dan tanya kepada dia,”Awak asal sabah ke?” ?? (Tetiba keluar slang KL), dia pun jawab, “Ye,saye dari Sabah”.. Terus saya bilang..owhh sama lah kita..hahaha.. ??? . Terus si Ynlona Lona Ynlona ketawa kena prank slang KL dengan orang sabah.. haha.

Alhamdulillah, rezeki saya sebagai penjawat awam cuma sampai 12 tahun sahaja. Tanpa sengaja”termasuk” kerja kerajaan secara tidak sengaja sebab ikut kawan-kawan isi SPA8 dulu dan lulus temuduga. Padahal dulu impian mahu seperti kawan-kawan seumur yang lain sambung belajar dan dari dulu sudah teringin buat bisnes sendiri.

Sepanjang berada di sektor kerajaan ini sebenarnya banyak perkara yang saya belajar, yang mungkin bukan semua orang tidak dapat. Apabila saya mula buat Khaiz Empire, saya tahu saya sudah jumpa dunia saya yang sebenar. Saya tahu, saya tidak lama dalam sektor kerajaan. Jasad saya pakai baju batik hari khamis, tapi jiwa saya usahawan.

[Jangan Berhenti Kerja Sebab Kita Benci Bos Kita]

Ada beberapa kali saya cuba untuk terfikir keluar dari penjawat awam, tapi bukan semudah yang disangkakan. Kadang terfikir untuk berhenti sebab bos banyak bagi tekanan, biro sana biro sini,banyak betul bos atas bos bawah bos depan bos belakang.
Tapi benar bilang guru saya, jangan berhenti kerja sebab kita benci bos kita, sebab apabila kita buat bisnes belum tentu semua pekerja akan suka kita apabila kita jadi bos nanti.

Sampai satu masa, apabila saya mula belajar BERSYUKUR untuk menerima tempat dimana saya bekerja. Allah aturkan jalan.

Semua Allah yang atur. Saya mula faham, kalau manusia yang atur belum tentu jadi belum tentu terbaik, tapi kalau Allah sudah atur jalan untuk kita. Apapun yang berada di depan jalan kehidupan kita, sulit, sukar, gembira, sedih. Kita akan terus menikmati kehidupan sementara di dunia ini.

Lepas dapat restu dari ibubapa, saya ambil keputusan letak jawatan sepenuhnya sebagai penjawat awam biarpun bos waktu tu antara paling baik pernah saya dapat, dan tempat kerja yang santai. Yang penting sudah pernah dapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang sekali ?. Kali ini, biar Allah yang atur dan pilih yang terbaik untuk jalan hidup kita.

Jujurnya, waktu keluar gov dan sepenuhnya fokus bisnes, diri saya tidak terkejut langsung pun perubahan suasana kerja sebab saya sudah latih mental dan jiwa hampir 7 tahun sebelum yakin sepenuhnya ambil keputusan berat melepaskan jawatan. Alhamdulillah, saya sudah jumpa jiwa saya yang sebenar, jalan yang tepat saya pilih.

Terima kasih kepada semua rakan-rakan seperjuangan yang mengenali saya dulu di sektor kerajaan selama ini. SKT jangan lupa isi.

Sebenarnya ini baru permulaan perjalanan selepas berhenti kerja kerajaan, selepas itu ada part lebih mencabar lagi..

Rajin nanti saya tulis 🙂