Khaiz Group : Sebulan Sebelum 2017

Khaiz

khaiz

Tahun 2016 ini merupakan tahun yang menarik untuk Khaiz Group
.
Apabila Sabahan Dot My dilahirkan dengan perancangan spontan sewaktu meeting kali pertama dengan ahli-ahli Khaiz Group baru pada 4 Okt 2015,acuan ramuan khas Sabahan Dot My boleh dikatakan luar dari jangkaan selepas mula dilancarkan pada 1 Januari 2016.
.
Beberapa bahagian komuniti,artis & usahawan pada mulanya bingung dan tidak faham mengenai kewujudan Sabahan Dot My, namun mungkin faktor “unfair advantage” yang ada pada Khaiz Group termasuk krew-krew memudahkan perjalanan kami untuk membentuk Sabahan Dot My. Sabahan Dot My dilahirkan dengan aura “sabahan” tanpa perlu menyentuh perbezaan politik,agama,bangsa,budaya & cara hidup.

Berbaki sebulan lebih sebelum masuk tahun 2017,
Ada satu lagi program yang perlu diselesaikan sebelum krew-krew Khaiz Group @ Sabahan Dot My berehat dan membuat persediaan perancangan-perancangan bagi tahun 2017 nanti.
.
Tahun 2017 nanti,yang juga akan menyaksikan kegawatan ekonomi akan lebih hebat lagi..Saya pasti Khaiz Group @ Sabahan Dot My akan menjadi lebih hebat lagi dengan kemunculan “kapal layar” yang lebih besar kerana kami bermain di “lautan” yang kami cipta sendiri. Beberapa perancangan yang tersusun & sangat berhati-hati akan kami munculkan pada tahun hadapan.
.
Kenapa Khaiz Group @ Sabahan Dot My akan menjadi lebih hebat tahun hadapan dan seterusnya?
– Tahun 2016 ni baru testing bah tu…hehe…
.
.
Semasa kegawatan ekonomi,akan ada bisnes yang jatuh ada bisnes yang akan naik. Tugas kita untuk mengikuti laluan tersebut..
Semoga kita terus sukses dan bertahan untuk mengharungi kegawatan ekonomi ini.
.
Terima kasih kepada semua pihak termasuk artis-artis sabah,komuniti-komuniti,usahawan-usahawan,ibu bapa,rakan-rakan,sifu-sifu,otai & petai yang sentiasa menyokong kehadiran Khaiz Group & Sabahan Dot My.
Seperti yang selalu saya katakan,”Sabahan Dot My tu abang sulung,ada lagi adik beradiknya yang lain…”
.
.
“Support Sabahan, Support Sabahan Dot My”
.
Khairilizwan Jamros
Founder Khaiz Group
@ Sabahan Dot My Read more

Khaiz Production @ New Sabah Times 1/3/2016

Khaiz

khaiz

Alhamdulillah,hari ini (1/3/2016) kelihatan gambar krew Khaiz Production bersama penyanyi artis Sabah,Ridah dan pasangangan,Ezani di dalam surat khabar New Sabah Times (bertarikh 1/3/2016).

Gambar ini merupakan gambar ketika perbincangan pihak kami bersama Ridah & Ezani untuk pembikinan video klip lagu “Kronologi Cinta” yang bakal disiapkan dalam masa terdekat ini.

Lokasi penggambaran adalah sekitar Kota Kinabalu,Tuaran dan kawasan-kawasan berdekatan.
Proses perbincangan ini berjalan dengan lancar dan pihak kami sangat santai dan selesa berbincang dengan pasangan ini.

Selain itu juga,insyallah pada masa akan datang,akan ada lebih banyak lagi kerjasama antara Khaiz Production dan artis-artis di Sabah khususnya.Selain itu juga,platform Sabahan Dot My juga akan turut membantu mempromosikan artis-artis Sabah baru dan juga lama secara online.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar 🙂

 

Khaiz

TERBONGKAR!! Kisah “Sulit” Aku & Dunia Komputer

Khairilizwan

– Sejak dibangku sekolah lagi,saya ada keminatan yang “luar biasa” terhadap komputer.

– Dari kecil lagi,saya TERPAKSA belajar sendiri cara untuk membaiki komputer (sebab saya juga yang selalu rosakkan komputer tersebut” waktu tu repair guna disket lagi (Windows 98/Window Me).

– Kejayaan pertama saya apabila saya dapat repair sistem Windows 98/Windows ME yang bermasalah melalui disket (lebih kurang scandisk) tanpa diajar hasil explore2 bahagian Control Panel.

– Mula join MIRC sewaktu berumur 12 tahun,waktu tu ASL PLS pun x tau apa maksud.

– Game pertama yang saya minat ialah StarCraft (guna cheat untuk menang) dan juga pinball.

– Saya mula selongkar segala sistem yang ada pada Windows ME (pada asalnya Windows 98),termasuklah Window Movie Maker (untuk edit video).

– Sewaktu Tingkatan 3,lebih kurang bulan oktober,komputer kesayangan saya rosak (power supply rosak) dan hampir setahun lebih saya tidak mempunyai komputer dan kadang kala terpaksa ke Cyber Cafe.

– Untuk mengetahui info-info terbaru mengenai teknologi komputer saya suka membaca Majalah PC.

– Virus pertama yang mula2 berjinak dengan saya dan kawan bergaduh ialah virus Brontok,virus yang sangat popular sekitar tahun 2005 – 2007.Virus yang memberi mesej kesenjangan sosial.

– Saya mula merepair komputer rakan-rakan sekitar perumahan tempat saya tinggal secara PERCUMA (belum pandai buat bisnes lagi).

– Dengan alasan SPM (Sijil Pelajaran Malaysia),saya dapat alasan mendapatkan sebuah komputer baru.Dan waktu tu rasanya Windows XP baru keluar,dan saya agak bingung sedikit.DAN bermulalah ilmu2 “Autodeduct” saya terhadap komputer.

– Dari software kepada hardware,saya mula belajar membaiki komputer tanpa sebarang tunjukajar dari seorang pun sifu,rahsianya ialah RAJIN MEMBACA!

– Sewaktu rakan-rakan sebaya saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku pelajaran..Saya sibuk dengan SPM sambil pegang buku komputer dan skru driver.

– Ilmu2 komputer yang saya sedut tidak boleh dikawal,dari software ke hardware,dari hardware ke software,dari Motherboard hingga ke RAM.Semua saya pelajari tanpa kehadiran seorang sifu,rahsianya RAJIN MEMBACA!

– Saya mula belajar graphic design (photoshop 7 kalau x silap),networking,programming dan banyak lagi.

– Selepas SPM,sambil menunggu panggilan untuk sambung belajar,saya sempat mengikuti kursus komputer LINPEK(Latihan Industri Penyelenggaran Komputer) selama 6 bulan,dan diamanahkan menjadi ketua pelajar LINPEK waktu tu.Waktu tu juga sempat praktikal di kedai komputer Karamunsing & Yayasan Sabah selama 3 – 4 bulan.

– Lepas SPM juga,saya mula belajar ilmu hacking,termasuk membuat koleksi kumpul virus-virus (sehingga ke hari ini saya masih simpan)..Pernah dulu hampir lebih 300+ virus ***** merebak seluruh indonesia & Malaysia,boleh remote dari jauh.. (Dan sekarang insaf dah hehe..).Oleh sebab saya tidak sanggup menjadi Blackhat,cuma boleh menjadi Whitehat,Saya mula membuat blog pertama saya Cekap Komputer (http://cekapkomputer.com) pada tahun 2008.

– Belum sempat mendapat tawaran sambung belajar,saya dipanggil untuk temuduga bahagian IT,dan berjaya mendapat tawaran berkerja dalam Gov seumur 18 tahun (tanpa sebarang kabel) pada tahun 2008.

– Mula bergiat aktif dengan forum antaranya [email protected] & Cari Gold. (Berkenalan dengan seorang rakan ApoNie,pembuat perisian GVR – GeeKz Virus Remover) sekarang dia kerja kat Cyber Security Malaysia dah tu.

– Seterusnya saya mula berjinak-jinak dengan sistem Linux termasuk server dan sempat bersama-sama dengan otai2 linux dan programmer membentuk Kota Kinabalu Linux User Group yang kemudiannya bertukar ke nama Sabah Open Source Group (SOSG).

– Tahun 2008 juga sebenarnya bermula penglibatan awal saya dalam perniagaan internet,dan masih lagi tertumpu cara menjana pendapatan melalui iklan di blog.

* Sekarang saya pengguna tegar 3 sistem ini iaitu Linux,OSX & Windows.
* Terima kasih kerana sudi membaca sehingga habis…hehe….
* Gambar yang dipaparkan ialah sebuah laptop Asus XV6 yang telah dibongkar habis.

Sekian,itu sahaja laporan ringkas dari saya Khairilizwan Jamros.

Khairilizwan
Owner Cekap Komputer
Khaiz Network

#headlinebiargempak #cekapkomputer2008 #khaiznetwork #khairilizwan

Khairilizwan

Jemputan Sebagai Penceramah (Perniagaan Internet) Oleh JKKN Sabah

JKKN13615

 

Alhamdulillah,pagi tadi(13/6/2015) selesai slot ceramah “Pengenalan Asas Perniagaan Internet” jemputan dari pihak Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara, Sabah dan University College Sabah Foundation (UCSF).Saya bergandingan bersama tuan Slyvister Iter.

Syukur juga selesai walaupun kurang tidur akibat gempa bumi yang berlaku semalam.Selepas subuh baru dapat tidur kejap.

Semoga ilmu yang disampai dari pihak kami tadi,memberi manfaat kepada mereka yang hadir..Anggaran para peserta tadi dalam 67++ orang.

Bagi yang belum muat turun ebook PERCUMA saya,sila layarihttp://khaiz.net/peniagaonline .

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.