Sabahan Dot My @ Utusan Borneo (7/3/2016)

Sabahan

sabahan 20160307013126 (1) 20160307013126 20160307014045 (2) 20160307014045 (1) 20160307014046 (2)

Alhamdulillah, setelah 2 bulan dilancarkan,Sabahan Dot My mendapat sambutan yang menggalakkan daripada komuniti-komuniti,artis-artis sabah termasuk juga usahawan-usahawan Sabahan.

Pihak kami berjaya menemubual beberapa artis Sabah termasuk juga kelab-kelab komuniti dan mereka yang berbakat.Insyallah,akan datang,lebih ramai lagi yang akan kami temubual.

Baiklah ini adalah sedikit soal jawab mengenai Sabahan Dot My :

1. Siapa pengasas Sabahan Dot My
Sabahan Dot My diasaskan oleh saya,Khairil Izwan Bin Jamros @ Khairilizwan melalui projek Khaiz Group.

2. Siapa orang-orang di sebalik Sabahan Dot My
– Orang-orang yang banyak membantu di sebalik Sabahan Dot My ialah krew-krew dari Khaiz Group kerana Sabahan Dot My merupakan salah satu projek platform yang dibangunkan di dalam Khaiz Group itu sendiri.Khaiz Group terbahagi kepada beberapa bahagian antaranya Khaiz Production,Khaiz Photography,Khaiz Designer,Khaiz Web Design dan beberapa lagi bahagian.

3. Ceritakan serba sedikit mengenai Sabahan Dot My dari segi tujuan dibangunkan, peluang kepada komuniti (tanpa mengira bidang) dan faedahnya.
– Sabahan Dot My dibangunkan bertujuan untuk mempromosikan lagi bakat-bakat Sabahan,kelab-kelab komuniti,artis-artis Sabah,usahawan-usahawan terutamanya dalam perniagaan internet dan banyak lagi melalui platform online.Kami mempunyai pengalaman dan kemahiran dalam bidang perniagaan internet sejak tahun 2011 lagi.

4.Bagaimana tercetus idea untuk membangunkan halaman komuniti Sabahan Dot My.
– Idea Sabahan Dot My ini tercetus apabila saya sendiri melihat terutamanya komuniti serta artis-artis Sabah masih kekurangan platform bagi mempromosikan bakat-bakat mereka kepada umum.Tambahan pula,pada masa kini zaman sudah berubah dan kita tidak dapat nafikan bahawa internet merupakan salah satu medium terpenting dan pantas bagi mempromosikan sesuatu komuniti,bakat-bakat termasuk juga album-album artis. Oleh sebab itu,saya sangat berbesar hati untuk membangunkan Sabahan Dot My,kerana kami bukan sahaja membantu mengembangkan komuniti,bakat-bakat Sabahan,artis-artis Sabah dan usahawan-usahawan Sabahan,malah secara tidak langsung kamu menyatupadukan Sabahan melalui satu bumbung iaitu Sabahan Dot My.

5. Bagaimana cara menghubungi Sabahan Dot My
– Sebarang pertanyaan mengenai Sabahan Dot My boleh hubungi kami melalui email [email protected] ataupun layari laman web kami www.sabahan.my.

6.Di mana Sabahan Dot My dalam 5 tahun akan datang?
– Perancangan kami 5 tahun akan datang,Sabahan Dot My akan terus berkembang dan menyatupadukan komuniti Sabahan secara keseluruhan serta melahirkan komuniti yang celik dengan perniagaan internet.

7.Harapan Sabahan Dot My atau pengasasnya terhadap komuniti yang mengunjungi Sabahan Dot My.
– Harapan kami semoga Sabahan Dot My terus mendapat sokongan dari semua pihak terutamanya penduduk Sabah dan semoga selepas ini akan lebih banyak lagi komuniti-komuniti,artis-artis Sabah serta bakat-bakat baru Sabahan ditonjolkan melalui platform Sabahan Dot My ini.

8. Ucapan
– Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak terutamanya krew-krew Khaiz Group yang sanggup bertungkus-lumus bagi sama-sama membangunkan platform Sabahan Dot My ini.Begitu juga kepada semua komuniti-komuniti,artis-artis Sabah,usahawan-usahawan,wartawan yang terus menyokong usaha ingin mengembangkan lagi Sabahan Dot My..”Support Sabahan,Support Sabahan Dot My”.

LINK => https://www.facebook.com/sabahan.my

Sabahan

Bukan Cina Sahaja,Semua Bangsa Boleh Berjaya!

Cina

cina
Ini kawan saya,namanya Wong..
Dia salah seorang geng keras saya waktu di kelas menengah dulu..
.
Walaupun dia seorang sahaja bangsa cina di dalam kelas,tapi itu bukan penghalang untuk berkawan & bergila dengan rakan-rakan kelas lain.
.
Dulu selalunya saya datang ke rumah dia untuk main video game tape..
Kadang2 dia datang ke rumah saya untuk main komputer..
Sampai sekarang,kami masih berhubung dan kalau berjumpa perangai 2×5 juga macam dulu-dulu..haha…
.
Dan ada banyak perkara yang kami saling bantu membantu antara satu sama lain sehingga sekarang.
.
================================================
Sementara itu,saya pernah bercerita dengan seorang lagi rakan cina saya..
.
Saya puji,bangsa cina rajin,kuat berusaha & banyak yang berjaya..
.
Dia jawab,
“Semua bangsa pun sama juga,cina pun ada juga yang malas dan tidak mahu berusaha..Masalahnya bukan terletak pada BANGSA,tapi pada diri individu itu sendiri”.
.
Ya betul,semuanya adalah kesedaran dan terletak pada diri kita sendiri,sesiapa pun boleh jadi seorang yang BERJAYA, ianya bukan masalah BANGSA tetapi masalah dalam diri kita sendiri.
.
Jika kita terus menjadikan sesuatu perkara sebagai satu ALASAN penghalang kita untuk mencapai kejayaan,tidak mustahil nanti,kita akan mula berhadapan dengan alasan kedua selepas itu,begitu juga seterusnya…Kerana penghalang tersebut sebenarnya bukan terletak pada alasan-alasan yang dihadapi tetapi terletak dalam diri kita sendiri..
.
Semoga kita terus sukses!
Khairilizwan Jamros

Cina

Dapatkan Info Trend Pasaran Terus Ke Email Anda!

Baiklah sebelum ini,saya telah menulis artikel bertajuk “Cara Mengkaji Trend Pasaran Melalui Google Trends“. Saya harap anda telah baca artikel tersebut sebelum ini.

Kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara bagaimana anda boleh mendapatkan status terkini trend pasaran yang anda kehendaki terus ke email anda.Dengan itu,anda akan lebih mudah lagi menganalisis trend pasaran produk yang anda kehendaki.

onexox-1

Pertama sekali,apa yang anda perlu lakukan ialah cari trend pasaran yang anda inginkan,sebagai contoh saya pilih trend untuk “Onexox“.

onexox-2

Kemudian,klik simbol “+” yang terdapat pada tepi kanan web Google Trends tersebut.

onexox-3

Anda akan dapat lihat paparan tetingkap seperti di atas dipaparkan.

 

onexox-4

Pilih negara yang anda rasakan sesuai.

 

onexox-5

Anda boleh memilih samada analisis tersebut dihantar secara “mingguan” ataupun “bulanan”.

 

Screen Shot 2015-11-30 at 12.10.59 AM

Kemudian,klik butang “Subscribe“.

Tahniah! Anda telah berjaya membuat langganan analisis trend terus ke email anda!

* Oh ya! pastikan anda menggunakan email gmail k 🙂

 

Cara Mengkaji Trend Pasaran Melalui Google Trends

Google Trends

Sebagai seorang usahawan,tidak kira usahawan internet mahupun offline,anda harus pandai mengkaji trend sesuatu pasaran.Ianya adalah amat penting untuk mengelakkan anda mempromosikan sesuatu produk agak kurang “laku” @ semakin kurang mendapat permintaan.

Anda harus ingat,semakin tinggi permintaan sesuatu produk tersebut,semakin tinggi pembelian yang akan berlaku. Adalah satu kesilapan yang merugikan jika anda bertungkus-lumus mempromosikan sesuatu produk tersebut sedangkan ianya tidak mendapat permintaan dari pelanggan-pelanggan di luar sana.

google trends

Google Trends

1

Google Trends merupakan salah satu laman web dari Google yang membantu anda mengkaji trend pasaran masa kini di internet terutamanya. Seperti yang kita sedia maklum,kebanyakkan pengguna internet di luar sana biasa menggunakan enjin carian Google untuk mencari sesuatu “produk”.

Dengan menggunakan Google Trends ini,anda sedikit sebanyak dapat mengkaji trend produk yang ataupun perkhidmatan yang anda jual malahan anda juga boleh mengkaji trend produk-produk pesaing anda.

Klik link di bawah ini untuk ke web Google Trends :

https://www.google.com/trends

Baiklah saya berikan satu contoh trend pasaran yang pernah popular pada tahun 2013, iaitu “rumpat laut“.

2a

Pada ruangan “search“,masukkan trend produk atau perkhidmatan yang anda inginkan,sebagai contoh saya masukkan “rumpai laut“.

 

2

Anda akan dapat lihat graf trend pasaran produk yang anda inginkan.Sebagai contoh,dalam graf ini,produk rumpai laut sangat mendapat sambutan pada tahun 2013. Saya masih ingat lagi pada waktu itu,ada yang sanggup membeli dengan harga yang tinggi kerana permintaan produk tersebut sangat banyak.

2b

Namun apa yang kita dapat lihat,isu “kolegan” berkenaan rumpai laut yang waktu itu sangat hangat dibincangkan merupakan titik permulaan penurunan graf tersebut.Bermaksud permintaan produk rumpai laut tersebut semakin berkurangan.

 

3

Apa yang menarik mengenai Google Trends ini,anda dapat mengetahui negara dan negeri mana yang mem”popular”kan trend ini.

 

4

Selain itu juga,apa yang lebih menarik,anda akan diberikan “keyword-keyword” yang popular berkaitan Google Trends ini. Tentu sekali ianya amat berguna terutamanya kepada para blogger untuk menggunakan keyword-keyword yang popular untuk sesuatu produk tersebut.

Baiklah,ini sahaja artikel saya mengenai Google Trends untuk kali ini,insyallah pada masa akan datang,saya akan kupas secara lebih terperinci lagi mengenai Google Trends ini.

Namun anda harus ingat,bukan semua produk-produk di Malaysia ini “mungkin” tersenarai di dalam Google Trends ini.Terdapat juga produk-produk yang sangat popular di Malaysia tetapi tidak tersenarai di dalam Google Trends ini.

Ini adalah salah satu cara untuk anda mengkaji pasaran,ada banyak lagi cara.. 🙂

SHARE artikel ini jika anda rasa ianya berguna untuk anda dan rakan-rakan anda 🙂

===================================

Saya ada buat group fb baru untuk perkongsian ilmu Bisnes Online,
Jom join kalau berminat 🙂
https://www.facebook.com/groups/khairilizwan89

Google Trends

Cara Membuat Fan Page FB Melalui Mobile Phone

Fan Page

Pada tutorial kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda Tutorial Cara Membuat Fan Page FB Melalui Mobile Phone anda.Saya pasti kebanyakkan daripada anda mempunyai facebook masing-masing,terutamanya mereka yang ingin membuat bisnes online.

Facebook merupakan salah satu medium terbaik pada masa kini untuk mempromosikan produk-produk anda.Dan yang paling penting sekali,sebagai seorang usahawan,anda harus tahu bagaimana cara untuk membuat fan page facebook anda.

Kali ini,saya akan tunjukkan kepada anda cara untuk membuat fan page facebook melalui telefon pintar anda.

Saya andaikan yang anda telah mempunyai akaun facebook peribadi anda sendiri.

1. Pertama sekali,klik pada simbol yang terletak pada tepi kanan aplikasi facebook di telefon pintar anda (rujuk gambar).
fan page

2. Kemudian,pada bahagian “Pages“,klik See All.
2

3.Selepas itu,klik butang “Create Page“.
3

4. Kemudian,masukkan nama syarikat ataupun nama fan page yang anda inginkan,dan pilih kategori yang sesuai untuk bisnes / fan page anda.

4

5

6

5. Masukkan butiran-butiran yang dikehendaki pada bahagian ini,kemudian klik butang “Save Info” ataupun anda boleh lakukan ianya kemudian,klik butang Skip.

7
6. Masukkan gambar profile page anda termasuk cover photo fan page anda.

8

10

Selesai! Anda telah berjaya membuat fan page facebook melalui telefon pintar anda!

Insyallah,pada tutorial akan datang saya akan kongsikan lagi beberapa tutorial serta tips khas untuk usahawan online terutamanya.

Fan Page

10 Perkara Asas Affiliate

Slide14

Dalam artikel sebelum ini,anda telah diberikan penerangan mengenai apa itu affiliate.

Dan di dalam artikel kali ini,saya akan memberikan anda 10 perkara asas mengenai Pemasaran Affiliate.Perkara ini adalah penting sebelum anda “mengasah” lebih lanjut lagi pemasaran Affiliate anda.

Berikut merupakan 10 perkara asas mengenai Affiliate :

Slide15

Memilih Satu Niche

niche-affiliate

  • Apa itu Niche? Hmmm…Senang nak cakap,niche tu dalam bahasa melayunya adalah “Bidang“. Jadi dalam pemasaran Affiliate,anda harus mencari bidang yang anda inginkan.Kuasai satu bidang terlebih dahulu contohnya niche buat duit,niche wanita,niche kesihatan dan lain-lain.

Mencari Produk Affiliate Yang Bermutu Tinggi.

affiliate-product-selection

  • Walaupun terdapat banyak produk-produk yang menawarkan Affiliate,anda harus mencari produk Affiliate yang bermutu tinggi.Ini bagi memudahkan anda mempromosikan produk tersebut serta menjaga nama baik anda sendiri.
  • Bayangkan jika anda mempromosikan produk yang anda sendiri kurang yakin dengan produk tersebut,sudah tentu ianya mampu merosakkan nama anda dan membuatkan pelanggan-pelanggan anda kurang yakin dengan produk affiliate yang anda tawarkan pada masa akan datang.

Bina Website Bagi Setiap Niche

websites

  • Sebaiknya,anda sediakan sekurang-kurangnya satu website untuk setiap niche Affiliate anda. Contohnya jika anda ingin membuat pemasaran Affiliate untuk niche kesihatan,anda boleh membuat satu website atau blog khas untuk niche tersebut.
  • Jika anda tidak pandai membuat website,anda boleh mengupah orang lain ataupun anda boleh mendapatkan panduan untuk belajar cara membina laman web DI SINI.

Bajet Promosi

Stacks of coins with the word BUDGET isolated on white background

  • Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan kaedah percuma untuk mempromosikan pemasaran Affiliate anda.Namun sudah pasti,ianya akan mengambil sedikit masa untuk anda menjana pendapatan melalui kaedah percuma dan memerlukan kerajinan anda.
  • Namun,jika anda ingin menjana pendapatan lebih  cepat melalui Affiliate,anda boleh memperuntukan sedikit bajet anda untuk tujuan promosi.
  • Jika anda mengatur dengan teliti bajet promosi anda,sudah tentu anda dapat mengira kos promosi anda dan juga jumlah keuntungan anda dalam pemasaran Affiliate.

Tarik Pelanggan Ke Website

Customer-Relationship

  • Baiklah setelah anda mempunyai laman web untuk mempromosikan link affiliate anda,apa yang paling penting ialah anda harus menarik seberapa ramai bakal pelanggan anda ke dalam laman web anda.
  • Terdapat beberapa kaedah yang biasa digunakan antaranya mempromosikan laman web anda melalui laman sosial facebook,tingkatkan SEO web anda,mempromosi melalui email marketing.

 

Meletakkan Link Affiliate Di Dalam Setiap Post Blog

linkaff

  • Apa yang paling penting ialah,anda letakkan seberapa banyak link affiliate di dalam setiap post blog anda.Lebih banyak link affiliate yang anda letakkan lebih besar potensi pelanggan untuk klik link affiliate anda. (Tapi jangan pula terlebih letak ya hehe..)

 

Berikan produk percuma untuk mengumpul senarai email

autoresponders

  • Untuk memantapkan lagi kaedah pemasaran Affiliate anda,anda juga boleh gabungkan teknik affiliate ini dengan pemasaran email.
  • Salah satu kaedah pemaran email yang biasa digunakan ialah memberikan produk percuma untuk mengumpul senarai email pelanggan anda.

 

Jadikan diri tempat pertanyaan

Customer Service

  • Menjadikan diri anda ataupun laman web anda tempat rujukan ataupun pertanyaan sudah tentu akan menghasilakn pengikut ataupun pembaca anda sendiri.
  • Semakin mereka melihat anda “pakar” dalam sesuatu niche affiliate anda,semakin berpotensi orang membeli produk dari link affiliate anda.

 

Cuba menghasilkan pendapatan pasif

passive-income

  • Pemasaran Affiliate merupakan salah satu “pendapatan pasif” jika anda benar-benar serius menjana pendapatan melalui Affiliate..

 

Bekerja Mengikut Jadual

meetingking_tasks

  • Sebaiknya,anda bekerja mengikut jadual yang anda rancang sendiri,ini bagi memastikan anda konsisten mempromosikan Affiliate anda.Sudah tentu dengan adanya jadual,anda mampu menyusun atur pelan pemasaran anda dengan lebih baik dan sempurna.

 

Baiklah ini sahaja,sedikit penerangan asas untuk Affiliate.Mungkin artikel kali ini agak “bosan” sedikit,namun,ini merupakan perkara asas yang anda perlu tahu sebelum anda memulakan pemasaran Affiliate anda.

Saya doakan anda menjadi salah seorang yang berjaya dalam bisnes pemasaran Affiliate ini. Amin.

Jik anda mencari Panduan Asas Affiliate,mungkin panduan ini sesuai untuk anda=> KLIK DI SINI.

affv

Pasang IMPIAN itu adalah PERCUMA…

Impian

impian

:: Pasang impian itu adalah PERCUMA kenapa perlu takut untuk mempunyai IMPIAN?? ::
.
Ada di antara kita di luar sana,TAKUT untuk meletakkan impian masing-masing dalam hidup mereka.
.

Sampan

Sumber Gambar : http://www.marcnair.com/sampan-2-0/

Umpamanya mereka rasakan,biarlah hidup mereka seperti sebuah sampan di tengah lautan,terbiar kosong dan tidak tahu di mana hendak dituju..Hanya ikut kata laut..Ke kiri,maka ke kirilah ia..ke kanan,maka ke kananlah ia..
.
Begitu juga dengan segelintir manusia,mereka membiarkan diri mereka tanpa menanamkan sebarang IMPIAN di dalam diri mereka.Padahal mempunyai impian itu adalah PERCUMA,tanpa perlu bayar satu sen pun..
.
Terlaksana ataupun tidak,itu perkara kedua…
.
Mempunyai IMPIAN umpama kita diberikan “pendayung” untuk sampan kita,tinggal kita lagi perlu berusaha mendayung sampan kita..
.
Oh ya…Pendayung itu juga percuma…hehe…
.
.
.
Apakah IMPIAN Anda?

Impian

Bank Yang Pelanggan Kerap Gunakan Untuk Membeli Online

Bank

bank

:: Kebanyakkan Pembayaran Pelanggan Menggunakan Maybank/CIMB ::
.
Sebagai seorang usahawan internet,antara perkara penting yang anda tidak boleh terlepas pandang ialah MEMUDAHKAN PELANGGAN anda untuk membeli.
.
Dari pengalaman saya sendiri,kebanyakkan pembeli membuat pembayaran menggunakan Maybank2u dan juga CIMB Clicks.
.
Walaupun ada kaedah “interbank fund transfer” disediakan,tetapi pelanggan lebih gemar jika ada pilihan bank mereka atau mungkin kurang yakin dan faham cara untuk menggunakan fungsi interbank fund transfer ini.
.
Jika anda sendiri tidak mempunyai salah satu dari bank ini terutamanya Maybank2u,tidak hairan,ini boleh menjadi salah satu sebab kenapa pelanggan anda tidak membeli dari anda DAN membeli dari pesaing-pesaing anda.
.
Mudahkan pelanggan anda untuk membeli dari anda..

Bank

Nantikan kemunculan Laman Web Terbaru Khaiz Network 2015…

Khaiz Network

khaiz network

Tak sabar mau lihat sepenuhnya laman web terbaru Khaiz Network…Laman web ini akan merangkumi keseluruhan bahagian yang terdapat di dalam Khaiz Network antaranya Khaiz Photography,Khaiz Production dan beberapa lagi bahagian terbaru di dalam Khaiz yang akan dilancarkan dalam masa terdekat ini.

Dengan adanya beberapa tambahan ahli khaiz terbaru ke dalam Khaiz Network diharapkan akan mengembangkan lagi rangkaian Khaiz Network tidak kira dalam bisnes internet mahupun offline.

Saya juga sedang mengatur beberapa pelan untuk projek internet marketing bagi Khaiz Network khususnya bagi mereka yang berada di Sabah.

Semoga perniagaan internet juga terus berkembang di negeri Sabah Tanah Airku ini…

Khaiz Network

Salam Ramadhan Al Mubarak 1436 H 2015 Masihi

Salam saya Khairilizwan Jamros,masih belum terlewat lagi untuk saya mengucapkan Salam Ramadhan Al Mubarak 1436 H 2015 Masihi

Semoga bulan ramadhan ini,membawa rahmat kepada kita semua dan mendekatkan lagi diri kita kepada Allah SWT.

Doakan juga semoga rakan-rakan kita terutamanya penduduk daerah Ranau terjejas teruk akibat bencana alam yang menimpa mereka.Semoga terus tabah dengan dugaan dan cabaran yang Allah SWT berikan kepada mereka.
pray4sabahMalim

Sebelum ini,jom kita dengarkan lagu Maher Zain – Ramadan.

 

 

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.